stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škofi v pastirskem pismu opomnili na odgovornost za skupno dobro

Deli na:
Škofi v pastirskem pismu opomnili na odgovornost za skupno dobro

Foto: Bobo

Škofi so v pismu za postni čas opomnili na krščanske dolžnosti do naroda in države, še posebej na dolžnosti domoljubja in odgovornosti za skupno dobro. "Nemalokrat se upravičeno pritožujemo nad slabimi razmerami. Ni pa prav, če rečemo, da se ne da ničesar narediti, in ostanemo doma, ko pride trenutek volitev ali drugega glasovanja," so zapisali.

V pastirskem pismu za postni čas, ki ga bodo prebrali v nedeljo, so spomnili na prve svobodne in demokratične volitve, demokratično izvoljeno vlado in plebiscit, ki so bili odločilni državotvorni dogodki. "Med lepe spomine na dogodke izpred treh desetletij spada spomin na našo takratno zavzetost, družbeno odgovornost in enotnost večine prebivalcev Slovenije. Lotili smo se skoraj nemogočih in neverjetnih nalog osamosvojitve in demokratizacije," so zapisali. Po oceni škofov smo bili uspešni, ker smo v to verjeli, bili enotni in nihče ni izključeval drugega.

"To je dragocena izkušnja, na katero ne bi smeli pozabiti. Če bi bili danes tako enotni in ne bi nikogar izključevali, bi po poti sodobnega in demokratičnega razvoja šli veliko hitreje naprej," so prepričani. Kakor smo se množično udeležili glasovanja na plebiscitu za samostojno Slovenijo, bi se po njihovem prepričanju morali enako množično udeleževati vseh poznejših volitev in referendumov ter odločneje izraziti voljo bolj prepričljive večine državljanov.



Škofje so še poudarili, da smo vsi skupaj in vsak posamezni državljan odgovorni za to, kar se dogaja v naši samostojni domovini. "Kljub vsem pomanjkljivostim imamo demokratično državo, kjer se o prihodnosti odloča na volitvah. Le udeležba je pogosto nizka, kar pomeni, da je med nami preveč ljudi, ki rečejo: Kaj me briga," so zapisali.

Če bi pred tridesetimi leti tako ravnali, po oceni škofov ne bi izpeljali vsega tistega, na kar smo danes ponosni. "Zato so takratna zavzetost, pripravljenost na sodelovanje, zaupanje, optimizem in enotnost za nas dragocen opomin, ki nam pravi, da bi danes lahko bilo marsikaj bolje, kakor je, če bi z večjim žarom, dejavnostjo, odgovornostjo in enotnostjo nadaljevali našo skupno pot v demokratično Slovenijo," so izpostavili škofi.