mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Slovenija

Škofi v pastirskem pismu opomnili na odgovornost za skupno dobro

Deli na:
Škofi v pastirskem pismu opomnili na odgovornost za skupno dobro

Foto: Bobo

Škofi so v pismu za postni čas opomnili na krščanske dolžnosti do naroda in države, še posebej na dolžnosti domoljubja in odgovornosti za skupno dobro. "Nemalokrat se upravičeno pritožujemo nad slabimi razmerami. Ni pa prav, če rečemo, da se ne da ničesar narediti, in ostanemo doma, ko pride trenutek volitev ali drugega glasovanja," so zapisali.

V pastirskem pismu za postni čas, ki ga bodo prebrali v nedeljo, so spomnili na prve svobodne in demokratične volitve, demokratično izvoljeno vlado in plebiscit, ki so bili odločilni državotvorni dogodki. "Med lepe spomine na dogodke izpred treh desetletij spada spomin na našo takratno zavzetost, družbeno odgovornost in enotnost večine prebivalcev Slovenije. Lotili smo se skoraj nemogočih in neverjetnih nalog osamosvojitve in demokratizacije," so zapisali. Po oceni škofov smo bili uspešni, ker smo v to verjeli, bili enotni in nihče ni izključeval drugega.

"To je dragocena izkušnja, na katero ne bi smeli pozabiti. Če bi bili danes tako enotni in ne bi nikogar izključevali, bi po poti sodobnega in demokratičnega razvoja šli veliko hitreje naprej," so prepričani. Kakor smo se množično udeležili glasovanja na plebiscitu za samostojno Slovenijo, bi se po njihovem prepričanju morali enako množično udeleževati vseh poznejših volitev in referendumov ter odločneje izraziti voljo bolj prepričljive večine državljanov.Škofje so še poudarili, da smo vsi skupaj in vsak posamezni državljan odgovorni za to, kar se dogaja v naši samostojni domovini. "Kljub vsem pomanjkljivostim imamo demokratično državo, kjer se o prihodnosti odloča na volitvah. Le udeležba je pogosto nizka, kar pomeni, da je med nami preveč ljudi, ki rečejo: Kaj me briga," so zapisali.

Če bi pred tridesetimi leti tako ravnali, po oceni škofov ne bi izpeljali vsega tistega, na kar smo danes ponosni. "Zato so takratna zavzetost, pripravljenost na sodelovanje, zaupanje, optimizem in enotnost za nas dragocen opomin, ki nam pravi, da bi danes lahko bilo marsikaj bolje, kakor je, če bi z večjim žarom, dejavnostjo, odgovornostjo in enotnostjo nadaljevali našo skupno pot v demokratično Slovenijo," so izpostavili škofi.

Loading...