Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandal: Širca podarja državni denar

Deli na:

Za podjetje Primorska info, ki izdaja istoimenski spletni portal pod vodstvom direktorja in solastnika Sebastjana Kokla, predsednika koprskih socialnih demokratov, imajo na ministrstvo za kulturo posebna merila.

Za podjetje Primorska info, ki izdaja istoimenski spletni portal pod vodstvom direktorja in solastnika Sebastjana Kokla, predsednika koprskih socialnih demokratov, imajo na ministrstvo za kulturo posebna merila.

Nekdanjega urednika primorska.info Vojka Rotarja je Kokl vrgel iz službe malo zatem, ko je Rotar razkril nepravilnosti pri porabi državnih sredstev za novinarski projekt Fokus. Prav za ta projekt, v okviru katerega se je direktor Kokl zavezal, da bodo na portalu objavljali poglobljene članke o družbeno pomembnih temah, je medij od ministrstva za kulturo lani prejel 18.600 evrov. Kot je v javnosti že večkrat opozarjal odstavljeni urednik Rotar, v resnici tega projekta niso nikoli realizirali, pisali so zgolj »navadne« članke, ki sodijo v okvir njihovega rednega dela. Zaradi neutemeljene razrešitve urednika so z delom pri  portalu prenehali tudi novinarji Marin Jelen, Lori Ferko in Dorian Markežič. Kokl sicer trdi, da je bil denar porabljen namensko za projekt; večinoma za honorarje novinarjem, tehnično podpro, najem prostorov … Pravi, da so v sklopu Fokusa naredili 52 poglobljenih člankov z informativno-zabavnega področja, športnih in manjšinskih vsebin.

To po vsebini evalvacije razpisa za državno pomoč medijem, ki ga je za lani opravila dr. Karmen Erjavec s FDV, nikakor ne drži. Kot je zapisala Erjavčeva, je Primorska.info v okviru projekta Fokus namesto 52 poglobljenih člankov pripravila le 41 prispevkov, predloženih v sklepnem poročilu. Pri tem opozarja, da v prispevkih »ni jasno prepoznavnih sledi novinarskega raziskovalnega dela«. Prispevki tudi ne sodijo med članke, ki temeljijo na jasno prepoznavni shemi oziroma strukturi poročanja, ki je analizirani prispevki nimajo. Ministrstvu za kulturo je zato predlagala, da podjetju pošlje obvestilo o odstopu od pogodbe.

Toda tega ministrstvo za kulturo (MK) pod vodstvom Majde Širca ni storilo. Na naše vprašanje, ali so odstopili od pogodbe in od podjetja Primorska.info izterjali 18.600 evrov, odgovarjajo, da od pogodbe ne bodo odstopili, saj je prijavitelj dokumentacijo dopolnil. Vso naknadno dano dokumentacijo so poslali evalvatorju (verjetno znova Erjavčevi, op. p.), ki je pred dvema mesecema poslal mnenje, da je »Primorska.info kvantitativno dosegla oziroma celo presegla pričakovane rezultate, vendar prispevki ne ustrezajo povsem žanrskim kriterijem za preiskovalni članek.« Sami so še dodatno preverili dokumentacijo projekta in ugotovili, da je ustrezna.

Kot pravijo poznavalci, je med »ustreznimi« članki za projekt v resnici več člankov Slovenske tiskovne agencije in tudi neko oglasno sporočilo. Morda je na čudežni preobrat na MK o ustreznosti izvedbe projekta vplivalo dejstvo, da je lastnik druge polovice družbe Primorska.info Luka Juri, poslanec socialnih demokratov v državnem zboru.