boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šircelj o Grčiji: Situacija je resna, referendum ne bo rešil finančnih težav

Deli na:
Šircelj o Grčiji: Situacija je resna, referendum ne bo rešil finančnih težav

Foto: Bobo

Poslanec SDS Andrej Šircelj ocenjuje, da so razmere v zvezi z Grčijo resne. Referendum bo po njegovem mnenju pokazal voljo ljudstva, a finančnih težav ne bo rešil. To je znak, tako Šircelj, da morajo grška vlada in partnerji v Evropi ponovno sesti za mizo in sprejemati ne le finančne, pač pa tudi državotvorne odločitve, predvsem v evropskem smislu.

Šircelj je v današnji izjavi novinarjem v DZ glede odločitve za referendum v Grčiji dejal, da imajo po eni strani pravico do referenduma o vseh pomembnih vprašanjih, po drugi strani pa morajo predlagatelji nositi vso odgovornost za take odločitve.

"Predvsem to, da se sami nismo mogli dogovoriti glede nadaljnjega sodelovanja v okviru evroskupine. To je slabo tako za Grčijo kot za celo Evropo," je ocenil Šircelj.

Ob vprašanju posledic za Slovenijo, ki je s posojili in poroštvom izpostavljena do Grčije, pa ocenjuje, da na kratek rok tega ne bomo dobili nazaj. Kot je pojasnil, bomo dodatno plačali obresti, po njegovih ocenah okoli 20 milijonov letno že v prvem trenutku. "To pa predvsem zato, ker nismo dovolj hitro sanirali teh kreditov, ki smo jih dali, pravzaprav smo pogoje še poslabšali," je prepričan.

Na vprašanje posledic za Slovenijo v primeru izstopa Grčije iz EU pa Šircelj odgovarja, da ne bo prišlo do bistvenih zapletov. Po lizbonski pogodbi lahko izstopi iz EU, tehnika pa glede tega po njegovih besedah ni dodelana, zato nastopijo dodatne težave. Dodatne zaplete pomeni tudi prestop Grkov na svojo denarno valuto, je dodal.

Opozoril je še na morebitno nevračilo obresti s strani Grčije. To po klavzuli v pogodbah pomeni, da bodo morali vrniti celotni dolg, ki ga pa ne morejo, je pojasnil Šircelj.

Odgovoril je tudi na izjave opozicijske ZL, ki je danes podprla grško vlado in ocenila, da je šlo s posojanjem Grčiji za reševanje francoskih in nemških bank ter da Evropa zdaj kaznuje skrajno levico. Šircelj pa meni, da politika, ki jo ima ZL, Grke pelje v propad.

Spomnil je še na po njegovi oceni napačne presoje nekdanjega finančnega ministra Franca Križaniča leta 2010 in 2011, koliko dobička bomo dobili od posojanja denarja Grčiji. Poslanec SDS še poudarja, da nobena država ni bila in ni prisiljena, da jemlje kredite in povečuje dolgove. Grčija je po njegovih besedah kredite najemala kot suverena država.