Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šircelj: Država je dala tri milijarde za reševanje bank, potreben je zadosten nadzor

Deli na:
Šircelj: Država je dala tri milijarde za reševanje bank, potreben je zadosten nadzor

Foto: Bobo

DZ je včeraj opravil splošno obravnavo predloga SDS za takšne spremembe zakona o bančništvu, da dolžnost varovanja tajnih podatkov ne bi veljala za banke, ki so prejele državno pomoč oz. se v njih izvaja sanacija. Vladi se noveliranje zakona ne zdi potrebno, prav tako ne poslancem koalicije.

Po predlogu bi bile banke v sanaciji dolžne zaupne podatke razkriti državnemu zboru, njegovim delovnim telesom in preiskovalnim komisijam. Konec leta 2013 so bile tri banke dokapitalizirane s skoraj tremi milijardami evrov davkoplačevalskega denarja in pri tem ima DZ kot zakonodajno telo določeno odgovornost, je v imenu predlagateljev pojasnil Andrej Šircelj (SDS). Zato poslanci po njegovih besedah potrebujejo podatke, ki bi jim omogočili zadosten nadzor.

Poslanci opozicije so se s predlogom strinjali. Jožef Horvat (NSi) je dejal, da lahko DZ ugotovi odgovornost nadzornikov za nastale razmere v bankah le, če je seznanjen s podatki o poslovanju, medtem ko je Franc Bogovič (SLS) opozoril, da poslanci z zavračanjem tega predloga ne delajo tistega, za kar so bili izvoljeni. "Bilo bi odgovorno in pošteno, da davkoplačevalci izvedo, koga s svojim denarjem rešujejo," je dejal tudi Marko Pogačnik (SDS).

Poslanci koalicijskih strank so se strinjali, da je treba razkriti odgovorne za bančno luknjo, vendar pa da se bo to ustrezno uredilo s spremembami zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki je že v postopku obravnave. Aleksandre Osterman (PS) predlog SDS sicer ni presenetil; po njenih besedah gre za populistično potezo, ki pa je škodljiva za banke in za ugled Slovenije.

Vlada se s predlogom novele zakona ne strinja, saj se ji zdi obstoječa ureditev tega vprašanja povsem ustrezna. Finančni minister Uroš Čufer predlogu sicer ni izrecno nasprotoval, je pa dejal, da je treba biti pozoren, kako uravnotežiti področje bančne tajnosti na eni strani ter odkrivanje in pregon kriminala na drugi.

Ali je predlog novele zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ odločil v torek.