GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Širca zaobšla ZNP

Deli na:

Ministrica Majda Širca je pri imenovanju ekspertne skupine za pripravo novel zakona o medijih in zakona o RTVS namerno zaobšla Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), so v protestni izjavi zapisali v združenju. Po njihovo je nesprejemljivo, da v komisiji ni predstavnika združenja kot ene od dveh stanovskih organizacij slovenskih novinarjev.

Kot so opozorili v ZNP, je po drugi strani član komisije predsednik druge stanovske organizacije, Društva novinarjev Slovenije.

"Prepričani smo, da gre za diskriminacijo določene skupine novinarjev in določenega dela strokovnih organizacij na področju medijev," menijo v novinarskem združenju.

Kriterija za izbor članov komisije naj bi bila njihova strokovnost na področju omenjene problematike in relevantnost institucij, iz katerih prihajajo, navajajo v ZNP. Ob tem so prepričani, da je ZNP "organizacija, ki združuje strokovnjake, raziskovalce medijev in medijske profesionalce na različnih področjih medijskega ustvarjanja".

V ZNP menijo, da so na "nesprejemljivi diskriminatorni odnos ministrice za kulturo" Majde Širca opozorili že ob postopku izbire generalnega direktorja direktorata za medije. Kot so zapisali, je tedaj Širca "k sodelovanju na skrivaj povabila samo določene interesne skupine".

Upravni svet ZNP je tako 20. marca na ministrico naslovil dopis, v katerem so jo obvestili, da želijo sodelovati v ekspertni skupini za medijsko zakonodajo, 24. marca pa so o tem še posebej obvestili tudi predsednika vlade Boruta Pahorja, so navedli in opozorili, da ministrica na poziv do danes ni odgovorila.

V ZNP napovedujejo tudi, da bodo o diskriminatornem ravnanju ministrice za kulturo in vlade obvestili domačo in tujo javnost ter organizacije, ki se ukvarjajo z mediji in človekovimi pravicami v Sloveniji in po svetu.