sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Širca proti Možini

Deli na:

Pri navedbah ministrice Majde Širca, da se je na RTV v preteklosti poslovalo "na lepe oči", gre za "poskus politične diskreditacije s strani političarke", meni direktor TV Slovenija Jože Možina. Spomnil je, da je vlada "dva meseca puščala RTV v negotovosti", in poudaril, da je programska shema TVS "povsem primerljiva" s tujimi javnimi TV.

Pri navedbah ministrice Majde Širca, da se je na RTV v preteklosti poslovalo "na lepe oči", gre za "poskus politične diskreditacije s strani političarke", meni direktor TV Slovenija Jože Možina. Spomnil je, da je vlada "dva meseca puščala RTV v negotovosti", in poudaril, da je programska shema TVS "povsem primerljiva" s tujimi javnimi TV.

Ministrica za kulturo Majda Širca je na današnji seji odbora DZ za kulturo, šolstvo, šport in mladino namreč omenila, da gre denar, namenjen digitalizaciji, na RTV Sloveniji v povsem druge, komercialne namene, ter opozorila na poslovanje "na lepe oči" v preteklosti.

Kot je za STA poudaril Možina, je sedanje vodstvo javnega zavoda "z manj denarja in tudi manj ljudmi uspelo vzpostaviti več programa in ga tudi racionalizirati".

Glede možnosti, da se v okviru rebalansa proračuna za en evro poviša RTV prispevek, Možina spominja, da je vlada "dva meseca puščala RTV v negotovosti, in zdaj očitno misli določene zadeve popraviti z RTV prispevkom". Meni, da bo vlada s tem delno omogočila normalnejše finančno stanje in boljše delovanje hiše ter boljše pogoje za programsko delo, "še vedno pa pričakujemo tudi denar za uskladitev plač, ki so ga dobili vsi drugi v javnem sektorju z izjemo javnega zavoda".

O samem dogajanju na seji odbora DZ pa je Možina dejal, da "glede na to, da so mi kolegi, ki so bili tam, povedali, da so imeli že vnaprej pripravljene sklepe, kaže na neko orkestracijo in pripravo na politične obračune".

Sicer pa Možina zagovarja primerljivost programske sheme TVS s tujimi javnimi zavodi, pri čemer "mi gojimo višje standarde s tem, ko ne predvajamo latinskoameriških tv-novel in niti resničnostnih šovov".

Uvrstitev slovenske dnevne nadaljevanke v program v času, ko je bilo finančno stanje boljše, pa je "popolnoma pozitivna". Po besedah Možine je namreč šlo za razvoj domačega igranega programa v "zvrsti, ki se je doslej še nismo lotili".

Očitke o komercializaciji programa pa bodo, kot pravi, komentirali takrat, ko bodo naslonjeni na analizah in dejstvih, "ne pa na pavšalnih ocenah".

Direktor TVS zavrača tudi očitke o marginalizaciji kulturnih programov. "Kulturno-umetniški programi imajo tako po finančnem razredu kot tudi po programskem času celo večjo pozornost, celo boljše pogoje, kot so jih imeli prej, saj s ponovitvami vred predstavljajo kar 51 odstotkov vseh programov TVS," pravi Možina, ki za primerjavo navaja, da razvedrilni program predstavlja približno 12 odstotkov celotne programacije.

Možina sicer priznava, "da so se nekatere oddaje v programski shemi premaknile v poznejše ure, vendar se je to, vsaj na začetku, ko smo to spremljali, pri gledalstvu odražalo tako, da je npr. oddaja Osmi dan v novem terminu ob 23. uri imela nekaj tisoč več gledalcev kot prej".

Prav tako beleži TVS v zadnjem času odlične rezultate na področju igranega programa, še poudarja Možina, ki kot primer navaja televizijski film Hit poletja. Direktor TVS sicer priznava, da je igrani program še vedno nezadosten, da pa je "še vedno v bistveno boljši kondiciji, kot v času ministrice Andreje Rihter".