Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikat očita Katičevi: Odpuščanja vojakov so bila nepotrebna

Deli na:
Sindikat očita Katičevi: Odpuščanja vojakov so bila nepotrebna

Foto: Bobo

Parlamentarni odbor za obrambo je včeraj na nujni seji razpravljal o socialnem položaju pripadnikov SV. Predsednik sindikata vojakov Gvido Novak je vodstvu obrambnega ministrstva očital zanemarjanje socialnega dialoga, kar pa je ministrica Andreja Katič zavrnila. Soglašala pa je z oceno, da položaj vojakov ni ustrezno urejen in terja izboljšave.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Novak je v uvodnem pojasnilu zatrdil, da je bilo prekinjanje delovnih razmerij za nedoločen čas pripadnikom Slovenske vojske nezakonito, ker jim je bilo onemogočeno uveljaviti pravico do odpovedi poklicni pokojnini. Vsi odpuščeni so po njegovih besedah utrpeli veliko škodo.

Večina odpuščenih pripadnikov bi lahko bila še vedno zaposlena v SV in bi v tem času prejemala plačo, je dejal Novak. Dodal je, da po grobih izračunih znaša škoda pri posamezniku od 50.000 do 120.000 evrov. V sindikatu menijo, da so za škodo "solidarnostno" odgovorni ministrstvi za obrambo in za delo, zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter Kapitalska družba.

Če se povrnitev škode ne bo uredila sistemsko za vse odpuščene pripadnike SV, bodo morali oškodovanci pravico znova iskati na sodišču, je napovedal Novak. "Korektno bi bilo, da se škoda odpravi brez sodišča," je dodal. Sindikat bo po njegovih besedah vsem oškodovancem zagotovil pravno pomoč in "storil vse za povrnitev škode posameznikom do zadnjega centa".

V SVS od vlade oziroma pristojnih ministrstev pričakujejo, da bodo pripravili predlog zakona o odpravi škode nezakonito odpuščenim pripadnikom SV. Novak je izrazil pričakovanje, da bo predlog usklajen tudi s SVS, saj če sindikat z njim ne bo soglašal, bo pravico moral uveljavljati na sodišču.

Sindikat tudi moti, da jim obrambno ministrstvo odreka pravico do kolektivnega dogovarjanja. Ker nimajo možnosti stavke, bi morali biti po Novakovih besedah toliko bolj slišani, dogovori pa bi se morali sprejemati v dialogu s predstavniki zaposlenih. Prav tako SVS motijo anomalije v uslužbenskem sistemu.

Obrambna ministrica Katičeva je Novakove navedbe označila za neutemeljene in posplošene ter jih je v celoti zavrnila. Zavrnila je tudi predlog SVS po pripravi predloga zakona o odpravi škode domnevno nezakonito odpuščenim pripadnikom SV. Strinjala pa se je, da je socialni položaj pripadnikov eden od najbolj perečih problemov, s katerim se sooča obrambni sistem, saj je povezan s kadrovsko popolnitvijo SV.

Katičeva je v zvezi s socialnim položajem pripadnikov SV postregla s podatkom, da je bila v prvi polovici leta 2016 povprečna bruto plača vojaka 1085,30 evra, neto plača pa 750,53 evra. Noben vojak nima minimalne plače, imajo pa jo civilne osebe, zaposlene v SV, ki so v plačni skupini J, je pojasnila. Soglašala je z oceno, da položaj vojaka ni ustrezno urejen in terja izboljšave.

Ministrica se tudi ni strinjala z Novakovim očitkom, da ministrstvo zanemarja socialnim dialog z reprezentativnimi sindikati na obrambnem področju. Kot primer je navedla pripravo predlogov novega zakona o obrambi in zakona o službi v SV, kjer si po njenih besedah ministrstvo prizadeva v kar največji meri prisluhniti sindikalnim stališčem. Pri tem je pozvala vodstvo SVS h konstruktivnemu sodelovanju pri iskanju najustreznejših rešitev.

Prav tako je Katičeva pozvala predsednika SVS, naj z imenom in priimkom pove, kdo je pripadnikom SV grozil s sankcijami, če se bodo udeležili seje odbora DZ za obrambo. Novak je odgovoril, da je pripadnikom grozil glavni podčastnik SV, štabni praporščak Igor Tomašič. Predsednik odbora Mahnič je zato izrazil pričakovanje, da bosta vodstvi ministrstva in SV preučili zadevo.

Sicer je včerajšnjo nujno sejo odbora za obrambo na pobudo SVS sklical predsednik odbora Žan Mahnič (SDS). Zadostno poslansko podporo je dobil le predlog t. i. seznanitvenega sklepa, ki govori o tem, da se je odbor seznanil s socialnim položajem pripadnikov SV.