Revija Reporter
Slovenija

Najšibkejši člen Janševe vlade: Simona Kustec je ženska na robu živčnega zloma

Igor Kršinar
59 24.504

8. feb. 2021 19:59 Osveženo: 8:17 / 10. 2. 2021

Deli na:

Simona Kustec

Primož Lavre

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se bo morala zaradi predolgo zaprtih šol zagovarjati pred državnim zborom, saj je opozicija zoper njo vložila interpelacijo.

Proti njej protestirajo starši, učenci, dijaki in učitelji, zaradi protislovnih izjav je nihče več ne jemlje resno. Nazadnje je njeno avtoriteto spodkopal še premier Janez Janša, ko ji je odstavil in nastavil državnega sekretarja.



Nikjer drugod po Evropi niso imeli zaprtih šol kar tri mesece in pol. Izkazalo se je celo, da je vlada večkrat poteptala mnenje stroke, da bi lahko pustili otroke v šolo.

V Sloveniji so šole za večino otrok zaprle vrata že 19. oktobra lani, od novembra dalje so se morali od doma šolati tudi najmlajši učenci. Delno so se za slednje odprle šole šele zadnji teden januarja, za vse učence prvega triletja pa šele 9. februarja.

Brez protestov staršev in otrok ter pogumnih izjav nekaterih epidemiologov se morda to ne bi zgodilo. Žal pa še vedno ostajajo doma učenci srednjih in višjih razredov ter dijaki, ki so napovedali bojkot pouka na daljavo.

Pišemo o protislovnih izjavah ministrice Simone Kustec, kako je obljubljala, da še dolgo šol ne bodo zaprli, tri dni pozneje pa so jih, kako je vlada požrla obljube o financiranju mask za učence, Kustečeva pa se je s tem kar strinjala.

Kako je na nezakonitost zaprtja šol najprej opozorilo ustavno sodišče, nazadnje pa se je izkazalo, da ta ukrep nima niti podpore epidemiološke stroke; kdaj so načrtovali odpiranje šol za vse otroke, potem pa so se načrti spremenili.

Pišemo tudi o tem, kako so šole odprte in zaprte v drugih državah EU, kje so vseskozi odprte in kako poteka pouk tam, kjer so delno zaprte; v prav nobeni drugi državi pa šole niso (bile) zaprte toliko časa kot v Sloveniji.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24