Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SIGIC zagnal akcijo za pomoč samozaposlenim glasbenikom

Deli na:
SIGIC zagnal akcijo za pomoč samozaposlenim glasbenikom

Slovenski glasbenoinformacijski center (SIGIC) sproža akcijo za finančno pomoč 200 evrov glasbenikom, samozaposlenim v kulturi. - Foto: Posnetek zaslona

Slovenski glasbenoinformacijski center (SIGIC) sproža akcijo za finančno pomoč 200 evrov glasbenikom, samozaposlenim v kulturi. V SIGIC opozarjajo, da je bilo zaradi epidemije koronavirusa samo v minulem tednu odpovedanih več kot 100 glasbenih dogodkov, glasbenikom je bila povzročena velika škoda, ki jo želijo z akcijo vsaj malo ublažiti.

Glasbeniki, samozaposleni v kulturi, so vpisani v razvid ministrstva za kulturo in predstavljajo ogrodje profesionalne, kakovostne in raznolike glasbene ponudbe v Sloveniji. Njihovi dohodki so vezani na opravljanje koncertnih aktivnosti, ki so v celoti prekinjene, v večini primerov pa gre za večinski, če ne celo edini vir dohodka, pojasnjujejo v SIGIC.

Zato so pripravili akciji za finančno pomoč, s katero začenjajo v ponedeljek, 6. aprila. Tedaj bodo lahko ustvarjalci in izvajalci glasbe od 12. ure naprej zaprosili za pomoč preko spletnega obrazca. S hitro finančno pomočjo želi SIGIC glasbenikom omogočiti pokrivanje najnujnejših življenjskih stroškov. Pomoč bo razdeljena prosilcem po vrstnem redu prijav ob upoštevanju izpolnjevanja pogojev za prejem pomoči. Možnost prijave bo odprta do preklica oziroma zaključka projekta, piše v sporočilu za javnost.


Obenem v organizaciji tudi širšo javnost vabijo k donacijam, ki bodo omogočile čim večje število pomoči ustvarjalcem in izvajalcem glasbe.

V zameno za finančno pomoč pa v SIGIC glasbenike naprošajo za nastop na letošnjem Prazniku glasbe, ki bo v nedeljo, 21. junija, potekal v Ljubljani in v drugih slovenskih mestih. S tem dogodkom se organizacija že nekaj let pridružuje iniciativi Fete de la musique v več kot 700 mestih po vsem svetu. Glasbeniki za nastope na prireditvi praviloma ne prejmejo honorarja, vsi dogodki pa so brezplačni.

V SIGIC se zavedajo, da imajo poleg ustvarjalcev in izvajalcev glasbe zaradi odpovedi glasbenih dogodkov škodo tudi organizatorji koncertov, tonski in lučni tehniki in drugi. A menijo, "da je za ohranjanje javnega interesa na področju kulture ta hip ključno podpreti najranljivejšo skupino glasbenih delavcev, ki jo predstavljajo ustvarjalci in izvajalci".