Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sestanek na Gorenjskem

Deli na:

Premiera Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, sta se na današnjem delovnem srečanju v Kranjski Gori dogovorila za oblikovanje mešane komisije, ki bo pregledala odprta vprašanja med državama in predlagala rešitve. Vladi bosta skušali tudi rešiti vprašanja, zaradi katerih ima Slovenija zadržke pri treh hrvaških pogajalskih poglavjih.

Premiera Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, sta se na današnjem delovnem srečanju v Kranjski Gori dogovorila za oblikovanje mešane komisije, ki bo pregledala odprta vprašanja med državama in predlagala rešitve. Vladi bosta skušali tudi rešiti vprašanja, zaradi katerih ima Slovenija zadržke pri treh hrvaških pogajalskih poglavjih.

Kot je po skoraj dvournem srečanju še povedal premier Pahor, bosta državi skušali do prihodnje pristopne konference Hrvaške z EU - ki bo po besedah Kosorjeve 19. februarja - "rešiti vsaj dve od treh vprašanj, tako da Slovenija ne bo imela zadržkov, da bi bodisi odprla ali zaprla določeno poglavje" ter ob tem izrazil upanje, da jima bo to uspelo. Kosorjeva, ki je izrazila veliko zadovoljstvo zaradi nadaljevanja srečanj med premieroma, s katerimi želijo "zgraditi trdne mostove med vladama in državama", je ta dogovor izpostavila kot najpomembnejšega, saj želi Hrvaška pristopna pogajanja z EU zaključiti letos. Izrazila je upanje, da bodo naredili ta pomemben korak in da bodo prišli do dogovora.

Slovenija ima zaradi hrvaškega neizpolnjevanja obvez kot solastnice Nuklearne elektrarne Krško in vprašanja ribištva zadržke na poglavja okolje, ribištvo ter zunanja, varnostna in obrambna politika. Premiera nista povedala, o katerih vprašanjih je možen dogovor, niti glede katerih poglavij bi lahko Slovenija umaknila zadržke.

Glede mešane komisije, ki jo bodo za reševanje še odprtih vprašanj ustanovili na ravni vlad, je premier Pahor pojasnil, da bo "naredila inventar odprtih vprašanj, postavila diagnozo problema in tudi predlog rešitve," če ji bo to uspelo, nato pa bodo na ravni ministrstev ter predsednikov vlad skušali ta odprta vprašanja dokončno urediti.

"Ureditev mejnega vprašanja nama omogoča, da se sedaj posvetiva drugim odprtim vprašanjem. Najina politična volja je, da jih uspešno rešimo v obojestransko korist, poglobimo vsestranske odnose in odpremo še eno novo poglavje sosedstva, ki bo sosedstvo dveh članic EU," je poudaril Pahor. Kosorjeva pa je izpostavila, da ustanovitev komisije kaže na odločenost vlad za rešitev teh vprašanj.

Premiera sta kot zelo pomembnega izpostavila še dogovor, da bosta vladi ponovno oživili oziroma oblikovali mešan odbor za gospodarstvo, ki naj bi z delom začel februarja, sestal pa naj bi se v Zagrebu. Ta dogovor sta izpostavila kot pomembnega za poglobitev medsebojnega sodelovanja, še posebej v času svetovne gospodarske krize.

Premiera sta tudi sporočila, da sta se odločila, da bosta vladi skupaj dali pobudo za pripravo konference o perspektivah in pomenu Zahodnega Balkana za mir in varnost v Evropi ter o članstvu teh držav v EU. Konferenco je Kosorjeva označila kot eno od dejavnosti, ki jih bosta skupaj organizirali državi. Ocenila je še, da bo konferenca odprla novo stran v sodelovanju med državama, kot tudi z državami Jugovzhodne Evrope ter ponovila, da je bila sklenitev arbitražnega sporazuma "sporočilo upanja" ne samo za Hrvaško, ki si želi v EU, ampak tudi za celo JV Evropo. Pahor je še pojasnil, da bodo na konferenco povabili predstavnike Sveta EU in Evropske komisije ter predsednike vlad in držav Zahodnega Balkana, ki želijo vstopiti v EU.

Premiera sta v izjavah po srečanju ob tem še večkrat izpostavila, da pomeni njuno srečanje, ki sta ga označila kot delovno in prijateljsko, nadaljevanje odločenosti obeh vlad, da se po ureditvi najpomembnejšega vprašanja meje posvetita tudi reševanju ostalih odprtih vprašanj med državama. Kot je dejal Pahor, sta s kolegico in prijateljico Kosorjevo danes "nadaljevala z delovnimi srečanji, s katerimi želita vladi vsestransko poglobiti prijateljstvo in rešiti ostala odprta vprašanja, potem ko sta obe vladi storili vse, da rešita najtežjega po razpadu nekdanje skupne države, to je problem ureditve vprašanj meje".

Pahor je tudi povedal, da je po telefonu čestital novoizvoljenemu hrvaškemu predsedniku Ivu Josipoviću in mu zaželel uspeha pri delu ter da bi skupaj, vsak v skladu s svojimi pristojnostmi, še bolj izkoristili vse priložnosti za poglobitev sodelovanja med državama.

Po besedah Kosorjeve sta se s Pahorjem že dogovorila za naslednje srečanje, ki bo na hrvaški obali, ne pa še tudi, kdaj bo. Sicer pa je dejala, da si želi, da bi lahko v Kranjski Gori ostala še kak dan, da pa ni časa "ne za sankanje in ne za smučanje". S slovenskim kolegom sta se nato sprehodila po Kranjski Gori do snežne plaže, kjer sta si privoščila čaj.