900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Senica spregovoril

Deli na:

"Nikoli in z ničemer nisem vplival na odločitve pristojnih organov v postopku," je o primeru, v katerem je zastopal Sašo Baričeviča v zvezi z lastništvom nad bulmastifi, v današnji izjavi za javnost zapisal odvetnik pokojnega Baričeviča Miro Senica. Zagotovil je tudi, da podrobnosti o intimnem življenju svoje stranke ni poznal.

"Nikoli in z ničemer nisem vplival na odločitve pristojnih organov v postopku," je o primeru, v katerem je zastopal Sašo Baričeviča v zvezi z lastništvom nad bulmastifi, v današnji izjavi za javnost zapisal odvetnik pokojnega Baričeviča Miro Senica. Zagotovil je tudi, da podrobnosti o intimnem življenju svoje stranke ni poznal.

"Saša Baričeviča sem pravno zastopal kot stranko v postopku. Zastopal sem ga na enak način kot v vsakem drugem primeru, ki ga jaz ali odvetniki iz Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki vodimo za svoje stranke," je poudaril. Zagotovil je, da je svoje delo opravil "dobro, strokovno in v skladu s kodeksom odvetniške etike". Nikoli ni nikogar klical ali se obračal nanj osebno, zagotavlja.

Prav tako Senica poudarja, da o intimnem življenju pokojnika ni vedel ničesar. "Vsakdo je v celoti sam odgovoren za svoja dejanja, kar v navedenem primeru velja tudi za Baričeviča," je zapisal.

Sicer pa Senica meni, da je bil Baričevič odličen zdravnik, ki je bil v vsakem trenutku pripravljen pomagati prav vsakomur, ki je potreboval pomoč. Kot večletnega znanca ga je novica o njegovi tragični smrti pretresla. "Zaradi tega me izjemno žalosti, da se je nivo komunikacije v slovenski družbi v tem konkretnem primeru spustil pod vsako raven, ki bi bila še vredna nadaljnje razprave," je še zapisal.

Predsednik SDS Janez Janša nasprpotno izpostavlja vpliv Mira Senice:

"Ta primer je razgalil neka omrežja, ki imajo v Sloveniji pravzaprav absoluten vpliv oziroma kjer se neha tudi delitev na zakonodajno, izvršno in sodno vejo oblasti. Očitno lahko neka odvetniška pisarna ali nek drug center moči z zvezami na vse strani in z različnimi prijemi obvladuje tako stroko kot izvršilno in zakonodajno ter tudi sodno vejo oblasti," je dejal Janša.

To po njegovih besedah verjetno ni najtežji primer tovrstnega delovanja, ki se je doslej pojavil v javnosti, je pa zagotovo simptomatičen in ga je zato potrebno razčistiti do konca. "Zato je najbrž dobro, da pride tudi do parlamentarne razprave," je dodal prvak SDS in dodal, da bodo zato podprli pobudo SLS za interpelacijo zoper Pogačnika. "Marsikaj bo tukaj potrebno razčistiti in številna vprašanja potrebujejo še zelo jasen in javen odgovor."

Veterinarska uprava bo o možni spolni zlorabi treh bulmastifov za strokovno mnenje zaprosila Nacionalni veterinarski inštitut. Tako so se odločili po prejemu poročila o opravljenih patomorfoloških preiskavah. Zaradi napada bulmastifov je sicer v petek pričakovati pobudo za interpelacijo kmetijskega ministra Milana Pogačnika.

Uradni veterinar ljubljanskega območnega urada Veterinarske uprave RS (Vurs) je preiskavo treh bulmastifov odredil po tragičnem dogodku, ko so 2. februarja psi napadli lastnika Sašo Baričeviča, ki je na kraju dogodka umrl. Hkrati je uradni veterinar obvestil patologe o sumu spolne zlorabe živali.

V laboratoriju za patologijo in TSE Nacionalnega veterinarskega inštituta so pri vseh treh bulmastifih opravili identifikacijo živali, rentgenski pregled celotnega telesa, raztelesbo, patohistološko preiskavo in virološko preiskavo na steklino. Na podlagi ugotovitev iz teh preiskav in doslej znanih okoliščinah smrti lastnika, ki jih sicer preiskujejo drugi organi, bo uradni veterinar pisno zaprosil veterinarski inštitut za strokovno mnenje o možni spolni zlorabi živali.

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in napoteni v zavetišče, pri čemer so v zvezi z njihovo usodo oz. vrnitvijo lastniku potem odločale tri izvedenske komisije, dve je imenovala veterinarska uprava in sta ocenjevali psa Atosa, eno pa kmetijsko ministrstvo. Slednja je odločala o vrnitvi zgolj drugih dveh psov. Splet postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku. Po napadu na lastnika so bili nato vsi trije psi usmrčeni.

Ob vsem tem so se v javnosti pojavili očitki glede pristranskosti postopkov, ki so privedli do vrnitve psov, in pozivi k odstopu ministra Pogačnika. SLS je napovedala tudi interpelacijo zoper ministra, ki naj bi jo vložili v petek, podprli pa jo bodo tudi v SDS.

Na ministrstvu očitke zavračajo in poudarjajo, da so bili vsi postopki vodeni v skladu z zakonodajo. To po njihovih navedbah potrjujejo tudi ugotovitve inšpektorja z inšpektorata za javno upravo, ki je opravil nadzor na podlagi predloga kmetijskega ministrstva.

Da so v napadu bulmastifov dosledno izvajali vse pristojnosti, ki izhajajo iz predpisov in kriminalistične stroke, ter delovali strokovno in zakonito, poudarjajo tudi na policiji, kjer so se odzvali na očitke Vursa, češ da so postopek vodili na način, ki ne bo pojasnil vseh okoliščin primera.

Generalni direktor policije Janko Goršek je na novinarski konferenci poudaril, da je policija dvakrat opozorila na sledi, ki bi lahko kazale na to, da so bili bulmastifi zlorabljeni. Izključno odgovornost za samo izvedbo raztelešenja živali pa nosi veterinarski inštitut, ki je raztelešenje opravil. "Prelaganje odgovornosti na policijo je nesprejemljivo. Zato zahtevam opravičilo pristojnih na Vursu," je dejal Goršek.

Generalni direktor policije je izrecno zanikal, da bi izvajal kakršenkoli pritisk na policijsko upravo Ljubljana, ki vodi preiskavo. Prav tako je zanikal morebitno vplivanje notranje ministrice Katarine Kresal nanj, da bi poskušal ugotovitve preiskave pomesti pod preprogo. Z ministrico o tem primeru nista razpravljala, je poudaril.

Izjava tiskovnega predstavnika Vursa je "neprijetno presenetila" tudi direktorja uprave kriminalistične policije Aleksandra Jevška. Poudaril je, da je bil pri raztelešenju živali prisoten tudi kriminalist, ki je vse sledi, ki so nakazovale na morebitno zlorabo psov, fotografiral. Prav tako je zagotovil, da sta s patologinjo o njih razpravljala.

Inštitut tudi ni opravil potrebnih toksikoloških preiskav, ki bi odgovorile na vprašanje, ali so bili psi omamljeni ali ne. Menda naj bi na inštitutu dejali, da tovrstnih preiskav ne opravljajo. Zato so materiale policisti danes na veterinarski upravi zasegli in jih odnesli na inštitut za sodno medicino, kjer bodo preiskave opravljene, je povedal Jevšek.

Na očitke o vplivanju na odločitve pristojnih organov se je odzval tudi odvetnik pokojnega Baričeviča Miro Senica. "Nikoli in z ničemer nisem vplival na odločitve pristojnih organov v postopku," je zapisal v izjavi za javnost in zagotovil, da podrobnosti o intimnem življenju svoje stranke ni poznal.

Premier Borut Pahor pa je v Bruslju na novinarski konferenci po neformalnem vrhu EU glede dogajanja v zvezi z bulmastifi dejal, da se nobenega problema ne sme podcenjevati, vendar da pa se moramo Slovenci zavedati, da je trenutno bistveno vprašanje to, kje želimo biti čez nekaj let, ko bo konec gospodarske krize. To je namreč vprašanje, ki zadeva kakovost življenja naše generacije in tiste za našo.

"In temu problemu želim danes na tej tiskovni in jutri v državnemu zboru dati osrednjo pozornost. Bomo reševali tudi druge probleme - vem, da zanimajo ljudi, naj ne mislijo, da jih želim pometati pod preprogo -, vendar moramo vedeti, kaj so bistveni, ključni, strateški problemi," je povedal.