pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šefa evroskupine Dijsselbloema ne bo v Slovenijo

Deli na:
Šefa evroskupine Dijsselbloema ne bo v Slovenijo

Foto: Bobo

Ponedeljkov obisk šefa evroskupine in nizozemskega finančnega ministra Jeroena Dijsselbloema v Sloveniji je zaradi podaljšanih proračunskih pogajanj na Nizozemskem in s tem dodatnih obveznosti Dijsselbloema odpovedan, so včeraj sporočili z ministrstva za finance. Kot pravijo, bo Dijsselbloem Slovenijo obiskal v prihodnjih tednih.

Čas, v katerem bi moral Dijsselbloem obiskati Slovenijo, je zelo pomemben. V medijih se je namreč v minulih dneh okrepila bojazen, da bo morala Slovenija zaradi potreb v bankah zaprositi za pomoč iz stalnega evropskega reševalnega sklada ESM.

V Evropski komisiji so včeraj v odzivu na ugibanja o pomoči slovenskim bankam iz ESM poudarili, da se nikoli niso in se tudi ne nameravajo spuščati v komentiranje ugibanj v medijih. Njihova stališča so jasna: položaj Slovenije je resen, a obvladljiv, če bodo oblasti ukrepale naglo in odločno; ukrepanje na treh ključnih frontah bodo ocenili to jesen.


Predsednica vlade Alenka Bratušek je v četrtek dejala, da se vlada z Banko Slovenije pogovarja tudi o možnosti, da bodo rezultati stresnih testov bank slabši, kot se pričakuje. A gre le za pogovore in špekulacije, da bo morala Slovenija zaprositi za pomoč iz sklada ESM, niso potrebne, je povedala.

Minister za finance Uroš Čufer je za ameriški časnik Wall Street Journal v četrtek dejal, da ne vidi potrebe po prošnji za pomoč. Kot pravi, ima Slovenija dovolj sredstev do aprila, vlada pa bo o novi zadolžitvi razmislila, ko bo vedela, koliko sredstev bo potrebovala za očiščenje bančnega sektorja.

Tudi direktor ESM Klaus Regling je v četrtek objavljenem pogovoru za Wall Street Journal dejal, da jim slovenska vlada zaenkrat pravi, da ne potrebuje nujne finančne pomoči. "Vemo, da so že zaprli dve majhni banki. Vemo, da bi dve od njihovih večjih bank lahko imeli nekaj potreb po financiranju, vendar pa nam vlada zaenkrat pravi, da lahko za to poskrbijo. Lahko so izdali obveznice na trgih," je povedal.