Revija Reporter
Slovenija

Šef poslancev LMŠ Golubović napadel soliranje Levice

STA

26. sep. 2019 6:00

Deli na:

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Primož Lavre/Reporter

Prizadevanja za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja trajajo že 16 let in vlada še nikoli doslej ni bila tako blizu uresničitvi tega, je včeraj dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. "Zato je vsak korak, ki ga naredi kateri koli partner samostojno, korak stran od tega," je opozoril v odzivu na včerajšnjo vložitev zakona Levice.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zagovarja šest partnerjev, uskladiti pa se morajo glede virov financiranja. Ob uresničitvi ukrepa bi bilo namreč treba nadomestiti pol milijarde evrov izpada, je vodja poslanske skupine LMŠ dejal v izjavi za medije v DZ, potem kot je poslanska skupina Levica sama vložila zakonski predlog.

V LMŠ po njegovih besedah pričakujejo, da bodo tudi v Levici stopili korak nazaj, se usedli na pogajanja in poiskali še kakšne druge vire. Če sprejmejo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ne določijo pa vira financiranja, bi se namreč lahko znašli v zagati. Nihče namreč ne zagotavlja, da bodo za sprejemanje zakonov, ki bi določili vire financiranja, prejeli dovolj glasov, je opozoril.

"Toliko politične podpore za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot jo imamo sedaj, je še nikoli nismo imeli. Problem je samo v virih financiranja in to se da rešiti," je zatrdil Golubović.

Na njegove izjave so se sicer kmalu potem ponovno odzvali v Levici. Kot je dejal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, gre za vprašanje politične volje. "Imamo zakon, s katerim se konceptualno koalicija strinja, finančni izračuni kažejo, da se ga da zapreti. Samo vprašanje je, ali želimo to na novembrski seji sprejeti," je dejal.

Tudi v poslanski skupini DeSUS so poudarili, da ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja podpirajo. "Vendar moramo to storiti na preudaren način in predvsem finančno vzdržen način, zato so tudi potekala usklajevanja koalicijskih partnerjev in Levice," so zapisali za STA. Ukinitev bi po njihovem mnenju morali reševati skupaj z vprašanjem dolgotrajne oskrbe. Dodajajo pa, da niso "naklonjeni ultimativnemu načinu komuniciranja s strani Levice".

V poslanski skupini SAB so poudarili spoštovanje koalicijske pogodbe in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Delimo mnenje koalicijskih partnerjev, da se je treba sprememb tako kompleksnega področja lotiti previdno in sistemsko, a hkrati spremembe pričakujemo čim prej - v nekaj mesecih," so zapisali za STA.

Izpostavili pa so, da je pri tem ključna finančna vzdržnost rešitve. "Zagotavljanje virov financiranja in prenos dopolnilnega zavarovanja v obveznega moramo obravnavati sočasno, saj ne moremo tvegati, da bi hitre in nepremišljene poteze ogrozile ne samo zdravstveni, ampak tudi finančni sistem," so zapisali.

V SD se včeraj na vložitev zakonske rešitve Levice niso odzivali.

Levica je namreč včeraj v parlamentarno proceduro vložila predloga novel zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o prispevkih za socialno varnost. S prvo novelo odpravljajo sistem dopolnilnega zavarovanja in ga nadomeščajo s prenosom v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Z novelo zakona o prispevkih za socialno varnost pa urejajo dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev. Kot je razvidno iz obrazložitve predloga novel, bi s tem Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotovili dodatna sredstva v višini 566,3 milijona evrov.