Revija Reporter
Slovenija

Še vedno brez razsodbe o prepovedi koncerta hrvaškega pevca Thompsona

Nenad Glücks

9. avg. 2018 7:46 Osveženo: 7:48 / 09. 8. 2018

Deli na:

Marko Perković Thompson

Primož Lavre

Organizator koncertov Milan Trol že več kot 13 mesecev čaka na odločitev upravnega sodišča, ali je bila prepoved koncerta Thompsona (na sliki) zakonita ali ne.

Sodstvo še vedno ni razsodilo v zvezi z (ne)zakonitostjo prepovedi koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona, ki bi moral biti lanskega maja v Mariboru. Organizator koncertov Milan Trol s Ptuja je imel koncert v Festivalni dvorani že razprodan s 1200 udeleženci, vendar mu je na predlog policije mariborska upravna enota štiri dni pred predvidenim dnevom prireditve koncert prepovedala. Utemeljitev je bila bizarna – da gre za varnostno tveganje zaradi udeležencev koncerta iz tujine. Dejansko so v tujini prodali le od 28 od 1200 vstopnic, šlo je za izključno politično prepoved.

Kljub temu da bi moralo upravno sodišče v skladu s sodno prakso ESČP o Trolovi pritožbi zoper prepoved odločiti nemudoma, vsekakor pred dnevom koncerta, se to ni zgodilo. Junija lani je tako Trol vložil tožbo na upravno sodišče (zunanji oddelek v Mariboru), vendar pa sodnice Vlasta Švagelj Gabrovec, Violeta Tručl in Sonja Kočevar vse do danes o tem še niso odločile!? Gre za grobo kršitev ustavno zagotovljene pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja in kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Poleg tega Trol meni, da sodnice niso primerne za odločanje o njegovi zadevi, saj gre, kot je zapisal, za sodne rekorderke pri kršitvah človekovih pravic. Pozor, ustavno sodišče je zgolj v enem letu ugotovilo, da so te sodnice kar v 25 primerih kršile človekove pravice. Sodile so skupaj v senatu, v večini zadev gre za denacionalizacijske postopke, torej za kršitve pravic žrtvam komunizma. Predlagal je izločitev sodnic, vendar je predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan njegov predlog zavrnila.

Trol se je obrnil še na ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Pri njem je vložil nadzorstveno pritožbo zaradi nepotrebnega odlašanja s sojenjem in predlagal službeni nadzor dela teh sodnic. Kot so sporočili z ministrstva, so nadzorstveno pritožbo poslali na upravno sodišče v reševanje, saj zanjo niso pristojni. Glede službenega nadzora pa minister Klemenčič meni, da glede na podatke, pridobljene od upravnega sodišča, »ni razlogov, da bi ministrstvo zahtevalo opravo službenega nadzora.«