1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Se nominiranke za Slovenko leta spodobi spraševati o povojnih pobojih in zločinih Udbe

Deli na:
Se nominiranke za Slovenko leta spodobi spraševati o povojnih pobojih in zločinih Udbe

Foto: Primož Lavre

Nobenih težav ni, kadar se na slovesni prireditvi, kar naj bi bila Slovenka leta, želimo na splošno pogovarjati o žgočih temah, ki jih je z odkrivanjem lažnega preprodajanja na tržnicah ter opozarjanjem na primere črnograditeljev razkrivala novinarka Eugenija Carl, letošnja Slovenka leta. Ob omembi v »umetniško besedo ovitega«!? aforizma voditelja, v katerem je primerjal iskanje kosti umrlih z iskanjem kosti za juho, ostanemo le še ravnodušni, a nas presenetljivo toliko bolj zmotijo vprašanja o našem odnosu do povojnih pobojev in umorov Udbe. Le zakaj? Ker naj bi bila preveč provokativna in nam zastirajo pogled v prihodnost?

O tem, da taka provokacija, kot je spraševanje o tem, kakšen je odnos nominirank za Slovenko leto do povojnih pobojev in umorov Udbe, ne sodijo na slovesno prireditev, nas je opomnila Nina Wabra Jakič, letošnja nominiranka za Slovenko leta. Zato ni bila pripravljena odgovoriti drugega kot: »Žal k temu nimam komentarja, morda ste me ujeli v nepravem trenutku.«

Tokrat brez »nakupov« glasov?

Kako blizu je Nini Wabra Jakič razmišljanje voditelja prireditve Marjana Paternosta, ki se je za naš tednik izgovoril, da je primerjava o tem, da nekateri iščejo kosti po grapah, večina ljudi pa išče kosti za juho, povsem človeška in da je aforizem res grob, vendar ne slab?  »Ves govor je bil zelo ovit v umetniško besedo in ni prav, da izluščimo le posamezne dele iz celote, « nam je odvrnila.

Nina Wabrič Jakič je bila več let novinarka, a se je po prometni nesreči raje posvetila plesu, prav njeni uspehi na plesnem področju pa naj bi bili med pomembnimi razlogi za uvrstitev v ožji izbor nagrajenk. Ko smo jo vprašali, ali je bila deležna očitkov o političnem izboru, saj je snaha sedanjega ministra za obrambo Romana Jakiča, nam je odvrnila, da so takšni očitki neupravičeni: »Slovenka leta je izbrana na podlagi glasovanja ljudi. Gre pač za osnovni princip večine, ne za neke vzorce, in verjetno so izbrali prav. Sem pa prepričana, da si vsaka kandidatka zasluži naziv in je nekako Slovenka leta.«

Vse lepo in prav, ozadij tokrat menda tokrat bi bilo, to pa ne pomeni, da jih ni bilo nikoli, kot smo izvedeli tudi v pogovoru s posameznimi dosedanjimi kandidatkami. Tako naj bi bilo med njimi znano, da je bil nekaterim kupljen naziv, pri čemer je daleč najbolj izpostavljen primer Katarine Kresal, zanima je tudi izkušnja s pesnico Svetlano Makarovič. Kar dvakrat je bila med nominirankami, ko pa je dan poprej izvedela, da ni izbrana, se je odločila, da se prireditve ne bo udeležila.

Za to, da je bila Slovenka leta Štefka Kučan, je za marsikoga še danes nesprejemljivo, a ob tem slišimo pripombo, da je bilo to vendarle edino priznanje, ki ga je prejela v življenju. Štefka Kučan je takrat, ko je bil Milan Kučan v Beogradu, skrbela za družino, toda takih zgodb je zelo veliko.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.