Revija Reporter
Slovenija

(PODKAST) Se lahko pri drugem bloku jedrske elektrarne ponovi TEŠ 6

Reporter

9. okt. 2024 18:00 Osveženo: 18:10 / 09. 10. 2024

Deli na:

JEK2, kot si ga predstavljajo pri Gen Energiji

Gen Energija

V novi epizodi Reporter podkasta se je Silvester Šurla pogovarjal s Primožem Cirmanom, odgovornim urednikom portala Necenzurirano, in enim največjih novinarskih poznavalcev slovenske energetike. Tudi avtorjem knjižne uspešnice o aferi Teš 6 z naslovom NepoTešeni.

Čez dober mesec, predvidoma v nedeljo 24. novembra, bomo spet šli na referendum: volivce tokrat čaka vprašanje, ali podpirajo izvedbo projekta Jek 2. V Sloveniji so ljudje navajeni živeti z jedrsko elektrarno v Krškem, ki deluje od leta 1983.

Meritve kažejo, da je v slovenski javnosti pozitivni odnos do jedrske energije, zato se ni bati, da referendum ne bi uspel. Ker pa gre zgolj za posvetovalni referendum, tudi morebitna podpora ljudstva še ne pomeni, da bo drugi blok jedrske elektrarne na koncu tudi zgrajen.

Pri tem velikem projektu slovenske energetike je kar precej odprtih vprašanj in seveda bojazen, da se ne bo ponovila korupcijska afera TEŠ 6, kar je na začetku pogovora Šurla vprašal Cirmana.

Cirman je tudi odgovoril na vprašanje, zakaj se s Tešem 6 ne ukvarjata NPU in specializirano državno tožilstvo, ali obstaja bojazen, da bi kazenski pregon zoper Uroša Rotnika zastaral?

Reporter podcast lahko poslušate/gledate na spodnjih platformah:

    APPLE PODCASTS

    SPOTIFY

    YOUTUBE

Je mogoče, da do igradnje drugega bloka jedrske elektrarne na koncu sploh ne pride? Leto 2040 je še daleč: mogoče se bomo tedaj vozili že z avtomobili na vodik? Bomo imeli težave pri oskrbi z elektriko v vmesnem obdobju, ko bo prišlo do zaprtja Teša6 in še ne bo zgrajen drugi blok elektrarne?

Šurla in Cirman sta govorila tudi o zelenem prehodu na ravni EU. Ali ima jedrska energija prihodnost? Vemo, kaj se je zgodilo v Nemčiji, ki se je odločila zapreti jedrske elektrarne. Po agresiji Rusije na Ukrajino so ostali brez poceni ruskega plina, kar je načelo njihov gospodarski model. Opozicijska CDU obljublja, da ko pridejo na oblast, spet zaženejo jedrske centrale.

Kako močan je danes šaleški lobi, je Cirmana proti koncu pogovora vprašal Šurlo in ga soočil z izjavo ministrice za pravosodje Andreje Katič, ki je nedavno v intervjuju za Reporter poskušala njegovo moč relativizirati.

Vabljeni k ogledu nove epizode Reporter podkasta!