mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Še en Jankovićev škandal: na Kongresnem trgu se sušijo platane

Deli na:

Z območja parka na Kongresnem trgu je bilo v času gradnje garažne hiše odstranjenih najmanj pet platan, zaradi podsekanih korenin se pred očmi obiskovalcev sušita najmanj dve platani častitljive starosti.

Z območja parka na Kongresnem trgu je bilo v času gradnje garažne hiše odstranjenih najmanj pet platan, zaradi podsekanih korenin se pred očmi obiskovalcev sušita najmanj dve platani častitljive starosti.

Bojazen, da se bodo v času izkopavanja gradbene jame za izgradnjo podzemnih garaž na Kongresnem trgu, hudo poškodovalekorenine platan v parku Zvezda, se je uresničila. Že v času gradnjeje bilo odstranjenih pet platan, kar je ljubljanski župan Zoran Janković sicer prostodušno priznalzbranim novinarjem že ob otvoritvi garažne hiše. Obenem je takrat meni nič tebi nič še povedal, da so v slabem stanju zaradi starosti in ukrepov v preteklosti kar vse platane, ki so še ostale v parku, zatobodo izginile najkasneje v prihodnjih petih letih.

Prav zato že potekajo dogovori z arboristi in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije o zamenjavi dreves. Pred očmi obiskovalcev parka se za zdaj sušita najmanj dve, glede na to, da je sredi parka velik prezračevalnik za garažno hišo brez ustreznega filtra, skozi katerega se dviguje smrdeč vonj izpušnih plinov avtomobilov v podzemni garaži, je le še vprašanje časa, kdaj se bodo pojavila nova posušena drevesa. Za uničenje dreves, ki so kar sedemdeset let krasila prestolnico, seveda ne bo nihče odgovarjal, saj se vedno lahko najdejo priročni izgovori. Župan Janković se je že izgovoril na njihovo starost, kar je sicer le deloma res. Tudi tako stare platane bi še vedno lahko krasile mestni park, a le v primeru, če jim v njihovi častitljivi starosti ne bi uničili korenin. Na to je opozoril zlasti Jože Strgar, nekdanji ljubljanski župan,ki se je kot diplomirani inženir agronomije desetletja ukvarjals parkovnimi nasadi dreves in trajnic terobenem napisal številne priročnike. Že kmalu potem, ko je opazil, da so bile platanam na območju parka Zvezda posekanekorenine, je na to opozoril s številnimi pismi bralcev v dnevnem časopisju, a žal brezuspešno: »Vedel sem, da bodo po takšnem posegu le še životarile, kar se potrjuje s sušenjem.

Platane so sicer zaradi svoje trpežnosti zelo primerne za mesta, prav zaradi njihove prvovrstnosti se je zanje odločil tudi arhitektJožePlečnik, ki jepred sedemdesetimi letiodstranil nekdanji nasad kostanjev. A vse ima svojo mejo. V zadnjem času so vedno manj odporne proti škodljivcem, če pa jim pri tej starosti še podsekaškorenine, kot se je to zgodilo v zadnjih dveh letih gradnje, jim zadaš hudo rano.« Z izginjanjem ostarelih platan pa je seveda po prepričanju Jožeta Strgarja v svoji pojavnosti temeljito ranjen in grobo načet tudi Kongresni trg intako tudi po prenovi ostaja brez koncepta.