Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS za razpravo o stečajnih upraviteljih

Deli na:

Predsednik odbora DZ za notranjo politiko in pravosodje Vinko Gorenak (SDS) zahteva sklic nujne seje odbora na temo odmere nagrad stečajnim upraviteljem po 11. juliju 2009. Kot je pojasnil Gorenak, v Sloveniji o odmeri omenjenih nagrad ne obstaja enotna sodna praksa, kar bi moral pravosodni minister Aleš Zalar spremljati.

Predsednik odbora DZ za notranjo politiko in pravosodje Vinko Gorenak (SDS) zahteva sklic nujne seje odbora na temo odmere nagrad stečajnim upraviteljem po 11. juliju 2009. Kot je pojasnil Gorenak, v Sloveniji o odmeri omenjenih nagrad ne obstaja enotna sodna praksa, kar bi moral pravosodni minister Aleš Zalar spremljati.

Kot je Gorenak pojasnil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, višja sodišča v Sloveniji izvajajo različno sodno prakso na področju odmere nagrad stečajnim upraviteljem. "Zgodilo se je, da je višje sodišče v Ljubljani 29. januarja letos sklenilo, da Zalarjev pravilnik, ki določa višine nagrad stečajnim upraviteljem, velja od dne uveljavitve (11. julij 2009) in ne za nazaj. Višje sodišče v Kopru pa je 22. decembra lani dosodilo, da Zalarjev pravilnik velja tako od dne uveljavitve kot tudi za nazaj," je izpostavil Gorenak.

Višje sodišče v Mariboru pa je po Gorenakovem mnenju sprejelo nek vmesni sklep med omenjenima dvema. "Višja sodišča so dokončna instanca, ki zavzame t.i. sodno prakso. Torej bomo imeli toliko sodnih praks, kot imamo višjih sodišč," opozarja poslanec SDS.

Poudarja tudi, da tako stečajni upravitelji niso enaki pred zakonom. "Zalar ne najde časa za pogovor s predsedniki štirih višjih sodišč, da bi poenotili sodno prakso," je menil.

Gorenak je pojasnil, da je Zalarjev pravilnik omejil stečajne nagrade na do 20.000 evrov za otvoritveno poročilo, za preizkus terjatev na do 10.000 evrov in na do 50.000 evrov za razdelitev stečajne mase. "Bruto znesek, ki bi lahko bil največji možen dosojen, bi bil torej 100.000 evrov," je dejal.

Poslanec je opisal tudi nekaj primerov iz prakse. Višje sodišče je v primeru IUV Vrhnika junija lani stečajni upraviteljici določilo 189.000 evrov nagrade za izdelavo otvoritvenega poročila. Po pritožbi ene od delavk višje sodišče določi 24.000 evrov akontacije nagrade. Akontacija nagrade pa po zakonu ni več možna, zato višje sodišče kasneje besedo akontacija samo izbriše, je pojasnil Gorenak.

1. februarja letos je po besedah Gorenaka isti sodnik istega prvostopnega sodišča stečajni upraviteljici IUV določil 88.000 nagrade za otvoritveno poročilo, po Zalarjevem pravilniku bi ta znesek lahko znašal največ 20.000 evrov. Sodnik, tako Gorenak, ni upošteval pravilnika pravosodnega ministra, temveč se je oprl na lastno presojo, na priporočila Združenja Manager in upošteval odvetniške tarife.

Gorenak je prepričan, da je tudi v drugih primerih stečaja zaznati različne anomalije. Izpostavil je primer stečaja Elana, ki se vleče že več kot desetletje in ki je po Gorenakovem mnenju zrel za obisk predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa.