GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS za Kosovo razrešitev

Deli na:

Poslanska skupina SDS zahteva nujno sejo komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije, na kateri bi komisija DZ predlagala razrešitev predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa. V SDS Kosu očitajo nevestno delo, ker je komisija šele lani ugotovila, da članstvo v upravnem odboru sklada za razgradnjo Neka ni združljivo s poslansko funkcijo.

Poslanska skupina SDS zahteva nujno sejo komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije, na kateri bi komisija DZ predlagala razrešitev predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa. V SDS Kosu očitajo nevestno delo, ker je komisija šele lani ugotovila, da članstvo v upravnem odboru sklada za razgradnjo Neka ni združljivo s poslansko funkcijo.

Za SDS je po besedah poslanca Rudolfa Petana sporno, da je Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Kos, ugotovitev, da je članstvo v upravnem odboru Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) nezdružljivo s funkcijo evropskega poslanca, ugotovila šele po petih letih oziroma šele potem, ko so se iztekli mandati poslancu LDS in poslanki SD v omenjenem upravnem odboru.

Spomnil je namreč, je državni zbor v predhodnem mandatu upravnega odbora sklada (marca 2003 - marca 2007) na mesto predsednika upravnega odbora imenoval nekdanjega poslanca LDS Branka Janca, ki je bil poslanec DZ od leta 2000 do 2004. Prav tako je bila poslanka SD Silva Črnugelj članica prejšnjega mandata nadzornega odbora omenjenega sklada. Kljub temu pa Drago Kos takrat ni ugotovil nezdružljivosti funkcij, ugotovil jo je šele septembra lani, ko je obema omenjenima potekel mandat. Takrat je v DZ podal predlog za razrešitev članice odbora in evropske poslanke SDS Romane Jordan Cizelj, je dejal Petan. Ob tem je izrazil prepričanje, da je bila takšna odločitev povsem politične narave.

V poslanski skupini SDS ob tem poudarjajo, da Kos tudi sicer v dosedanjih petih letih ni nikoli odkril nobenih formalnih zadržkov do članstva v upravnem odboru omenjenega sklada. "Prav tako ob kandidiranju Jordan Cizljeve za članstvo v upravnem odboru niso ne zakonodajna služba DZ, ne strokovne službe mandatno-volilne komisije DZ imele kakršnekoli zadržke glede neskladnosti ali nezakonitosti kandidiranja," je opozoril Petan.

Poslanec je prepričan, da je bila Jordan Cizljeva razrešena zato, ker ni sprejela zahtev direktorja direktorata za energijo, da bi se denar, ki je namenjen za razgradnjo Neka uporabil kako drugače. Mogoče še pomembnejši razlog pa je po njegovem bil ta, da ni podprla predloga direktorja omenjenega direktorata, da bi se poslovnik spremenil tako, da direktorja sklada ne bi več predlagal upravni odbor, ampak vlada.

DZ je na četrtkovi seji Romano Jordan Cizelj razrešil funkcije v upravnem odboru Sklada za financiranje razgradnje Nek in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka.

DZ je slednje storil na zahtevo Komisije za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila, da je funkcija evropske poslanke nezdružljiva s članstvom v upravnem odboru sklada Neka.