Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Z zaslišanjem Grimsa koalicija prikriva svoje laži

Deli na:

Koalicijski člani komisije DZ v zadevi Patria želijo zaslišati predsednika komisije Branka Grimsa, ki naj bi poznal podrobnosti posla z oklepniki, še preden so zanje izvedela pristojna parlamentarna telesa. V SDS menijo, da gre za čisto manipulacijo koalicijskih poslancev in da koalicija širi neresnice o zadevi Patria.

Koalicijski člani komisije DZ v zadevi Patria želijo zaslišati predsednika komisije Branka Grimsa, ki naj bi poznal podrobnosti posla z oklepniki, še preden so zanje izvedela pristojna parlamentarna telesa. V SDS menijo, da gre za čisto manipulacijo koalicijskih poslancev in da koalicija širi neresnice o zadevi Patria.

Namestnik vodje poslanske skupine Zares Franci Kek je napovedal, da so podpredsednik komisije v zadevi Patria Dejan Levanič (SD) ter člana Tadej Slapnik (Zares) in Anton Anderlič (LDS) zahtevali, da komisija kot pričo zasliši Branka Grimsa. Ta naj bi poznal vse informacije o poslu s podjetjem Rotis, čeprav uradno ni imel vpogleda.

Kot je Kek povedal na današnji novinarski konferenci poslanske skupine Zares, so bili člani komisije obveščeni, da je svet SDS na seji 17. junija 2006 razpravljal o aktualnih političnih vprašanjih, pri čemer so govorili tudi o nakupu oklepnikov. V razpravi naj bi Grims kot predsednik sveta članom razlagal, da je odločitev za podjetje Rotis in finsko Patrio prava odločitev, da je cenejša in bolj ugodna od ponudbe Sistemske tehnike.

To dokazuje, da je imel vse informacije o poslu, čeprav so za javnost vsi, vključno s predsednikom takratne vlade, zatrjevali, da niso bili seznanjeni z vsemi podrobnostmi ter da se v posle niso vtikali, je poudaril Kek.

Grims kot eden najvišjih funkcionarjev stranke SDS obveščen je bil o poslu seznanjen, še preden sta bila obveščena DZ in parlamentarni odbor za obrambo, pravi Kek. S kriteriji razpisa za nakup oklepnikov za Slovensko vojsko se je Grims seznanil za zaprtimi vrati 27. junija in 6. julija tega leta na nadaljevanju seje, torej 10 dni po tistem, ko je o tem že razpravljal na svetu stranke, pravi Kek.

Grims naj bi bil po besedah Keka kot politični funkcionar obveščen o poslu, čeprav uradno in formalno ni imel oziroma ne bi smel imeti vpogleda vanj. Razpis je bil opravljen kot zaupno naročilo, za katero se ne uporablja zakon o javnem naročanju, je povedal Kek.

Kot je dodal, so opozorili tudi na dejstvo, da je bila pogodba tajna in da je bila v pogodbi razkrita tudi protikorupcijska klavzula, zato bi bilo smiselno, da Grimsa komisija zasliši o navedenih dejstvih.

SDS: Čista manipulacija


Pri zahtevi koalicijskih članov preiskovalne komisije DZ o ozadju afere Patria, da se zasliši predsednika komisije Branka Grimsa, gre za čisto manipulacijo, opozarjajo v SDS. Kot pojasnjujejo, je Grims glede izbora Rotisa za dobavitelja osemkolesnikov spregovoril šele pet dni po tem, ko je informacija prišla v javnost.

Kot sedaj pojasnjujejo v SDS, je ministrstvo za obrambo javnost že 12. junija 2006 obvestilo, da je na razpisu za dobavo oklepnikov 8X8 za Slovensko vojsko izbralo zastopnika finske Patrie, podjetje Rotis, Grims pa se je o tem na seji sveta SDS izrekel pet dni po objavi imena dobavitelja.

Tudi dejstvo, da je Grims vodil Svet SDS v prejšnjem mandatu, ni novo, pač pa gre za splošno znano dejstvo, dodajajo v stranki.

SDS si, kot napovedujejo, ne bo dovolila "takšne zlorabe parlamentarne procedure", kot si jo je privoščil Milan M. Cvikl, ko je za neodvisnega strokovnjaka izbral Ivana Prebila, "ki sploh ni bil izvedenec javnih naročil ali ekonomske stroke". Ob tem spominjajo, da je bil Prebil ne le član organov upravljanja in zastopnika družbe Viator&Vektor, "ampak celo član projektnega sveta in vodja podprojekta konkurenčnega projekta Krpan 8 x 8".

Zato je bil tisti, ki je Prebilu omogočil uradno predstavitev izvedenskega mnenja o neposredno konkurenčnem projektu, kriv za izjemno hud konflikt interesov, ocenjujejo v stranki.

"Da se ne bi ugotovilo, kdo je kriv za navedeno dejanje, so štirje koalicijski poslanci blokirali prejšnjo sejo preiskovalne komisije, z nadaljnjim blokiranjem komisije za preiskavo ozadja t.i. afere Patria pa sami očitno priznavajo vso odgovornost vladajoče koalicije za neresnice v zvezi z nakupom oklepnikov 8x8", so še zapisali v sporočilu za javnost.