Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS poziva vlado

Deli na:

Izvršilni odbor SDS je na današnji seji sprejel sklep, da pozove nove vlado, naj se čimprej opredeli do davčnih ukrepov za razbremenitev gospodarstva, ki jih je predlagala že vlada Janeza Janše. Poleg tega poziva vlado, naj skrajša plačilne roke, v primerih, kjer je plačnik oziroma naročnik država, s 60 na 15 dni.

Izvršilni odbor SDS je na današnji seji sprejel sklep, da pozove nove vlado, naj se čimprej opredeli do davčnih ukrepov za razbremenitev gospodarstva, ki jih je predlagala že vlada Janeza Janše. Poleg tega poziva vlado, naj skrajša plačilne roke, v primerih, kjer je plačnik oziroma naročnik država, s 60 na 15 dni.

"Skrajšanje teh plačilnih rokov na 15 dni bi predstavljalo zelo pomembno finančno injekcijo za slovensko gospodarstvo, še posebej za majhna in srednja velika podjetja ter obrtništvo v tem času, ko je likvidnost podjetij velik problem," je po seji izvršilnega odbora v Ljubljani povedal predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša. To je po njegovih besedah ukrep, za katerega ni potrebno veliko, bi pa predstavljal veliko pomoč slovenskemu gospodarstvu v tem trenutku.

Janševa vlada je v odhajanju, kot je znano, predlagala noveli zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb ter o dohodnini, s katerimi bi država uvedla nekaj ukrepov za razbremenitev gospodarstva. Znižala naj bi davčne stopnje, povečala olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj ter znova uvedla splošno investicijsko olajšavo.

"Pričakovali smo, da se bo nova vlada prej opredelila do njih - jih bodisi nadgradila bodisi delno spremnila bodisi podprla takšne, kot so bili predlagani," je dejal Janša. "Vendar se ni nič zgodilo, zato bomo kljub temu, da na nek način novi vladi priznavamo potreben časa za to, da se spozna s situacijo in jo analizira, vendarle vztrajali na tem, da so tukaj postopki hitrejši, ker čas hitro teče," je dodal.

Predlogi, ki jih je dala prejšnja vlada, se namreč nanašajo že na letošnje leto, poudarja predsednik SDS. Zato je izvršilni odbor največje opozicijske stranke danes sprejel poziv vladi, da se čim prej opredeli do teh davčnih ukrepov za razbremenitev gospodarstva, da jih sprejme po nujnem postopku in da je seja državnega zbora še letos, tako da bodo imeli ti ukrepi takojšen učinek na razbremenitev gospodarstva.

"To je tisto, kar je potrebno takoj sprejeti glede na to, da so to ukrepi, ki lahko veljajo takoj oziroma nekateri celo za nazaj, torej za leto 2008. Bo pa potrebno sprejeti tudi še nekatere druge," je še povedal prvak SDS. Pri tem je dodal, da je na primer stanovanjska olajšava, ki so jo koalicijski partnerji dali v koalicijsko pogodbo, dobrodošel ukrep, zato upa, da bo ta zaveza iz koalicijske pogodbe uresničena.