1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Odločba Ustavnega sodišča potrdila, da je bila sodba v zadevi Patria politična

Deli na:
SDS: Odločba Ustavnega sodišča potrdila, da je bila sodba v zadevi Patria politična

Foto: Bobo

V SDS pozdravljajo soglasno odločitev ustavnih sodnikov, ki so v primeru Janeza Janše ugotovili jasno kršitev ustave in kršitev pravice do nepristranskega sojenja, ker je pri odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti sodeloval predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša. Pomembna je po njihovem zlasti ugotovitev, »da nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo in zanj predpisal kazni«.

Objavljamo sporočilo za medije stranke SDS

Sodba, ki jo je brez dokazov izrekla ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek ni mogla obstati. Da bo padla smo napovedali takoj po sodbi 5. junija 2013. Da sodba, ki temelji na očitku, da naj bi Janez Janša „neznanega dne, na neznanem kraju, na neznan komunikacijski način prejel obljubo neznane nagrade, ne zase, ampak za druge“ pomeni pomanjkanje slehernega dokaza in onemogoča obrambo, so opozarjali tudi številni domači in tuji ugledni pravniki, ki so ugotovili tudi številne kršitve človekovih in ustavnih pravic v postopku in opozorili, da niti do postopka ne bi smelo priti na osnovi obtožnega predloga, ki ga je spisala Branka Zobec Hrastar.

Odločitev Ustavnega sodišča potrjuje, da so vse tri sodne instance, Okrajno, Višje in Vrhovno sodišče – ki mu predseduje človek, ki je v bivšem sistemu grobo kršil človekove pravice ter v času samega postopka odkrito in javno napadal predsednika SDS Janeza Janšo – sodile  izključno politično in ne strokovno.

Namen je bil prozoren: Uničiti stranko SDS, ki je v času sojenja v zadevi Patria utrpela nepopravljivo škodo na državnozborskih volitvah leta 2008, na predčasnih volitvah 2011 in nelegitimnih predčasnih volitvah 2014, ker je sodišče predsednika SDS napotilo na prestajanje zaporne kazni v času same volilne kampanje.  Škodo je SDS utrpela tudi na lokalnih volitvah 2010 in 2014 ter na volitvah v Evropski parlament 2009 in 2014, da o visoki ceni, ki jo je plačala družina Janeza Janše sploh ne govorimo.

V SDS zato pričakujemo takojšen odstop Branka Masleša z mesta predsednika Vrhovnega sodišča in takojšen odstop generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, prav tako grobega kršitelja človekovih pravic v bivšem sistemu, ki v demokratični Sloveniji nikoli ne bi smel nadaljevati tožilske kariere, kaj šele postati generalni državni tožilec. Pričakujemo pa tudi odstop vseh vpletenih tožilcev.
Glede na jasna opozorila pravne stroke, da sodba, ki jo je izrekla Barbara Klajnšek ne bo obstala in pomeni grobo kršenje človekovih in ustavnih pravic, pričakujemo tudi odstop sodnice Klajnškove in vseh sodnikov, ki so na Višjem in Vrhovnem sodišču potrdili politično sodbo.

Odločitev Ustavnega sodišča potrjuje potrebo po izvedbi lustracije slovenskega pravosodja, saj sodniki, ki sodijo politično in kršijo ustavo ter človekove pravice, ne morejo in ne smejo ostati na svojih funkcijah.

V SDS pozdravljamo soglasno odločitev ustavnih sodnikov, ki so v primeru Janeza Janše ugotovili jasno kršitev ustave in kršitev pravice do nepristranskega sojenja, ker je pri odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti sodeloval predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša. Pomembna je zlasti ugotovitev, »da nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo in zanj predpisal kazni«.

Hkrati se čudimo, da Ustavno sodišče glede na ugotovljene kršitve in pomanjkanje slehernega dokaza ni oprostilo Janeza Janše in se zadeva Patria tako ponovno vrača na Okrajno sodišče. Sodna farsa Patria se očitno nadaljuje.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v izjavi za medije komentiral današnjo odločitev Ustavnega sodišča v primeru Patria. Dejal je, da se je s tem, ko je Ustavno sodišče sodbo v primeru Patria na vseh treh sodnih instancah razveljavilo, zgodilo tisto, kar se je moralo zgoditi in kar smo  v SDS napovedovali. »Dejali smo, da bo vsaj na eni od instanc, če ne doma, pa v tujini, sodba tako ali drugače padla,« je povedal Tanko. Po njegovih besedah se s to odločbo kaže velika nezaupnica slovenskemu tožilstvu in pravosodju, »kajti na osnovi nedokazanih in neugotovljenih trditev je sodstvo izpeljalo politični proces proti osebi, ki je ena ključnih v slovenski zgodovini.«

»Žal  se je ta proces proti Janezu Janši in proti SDS v teh sedmih letih peljal tako, da so se vse te prelomne odločitve, bodisi tožilske, bodisi sodne, dogajale v času pomembnih odločitev državljanov oziroma volilnih kampanj. Tudi zadnje državnozborske volitve so bile zaznamovane s tem sodnim procesom,« je povedal Tanko in dodal, da je bil ob zadnjih volitvah predsednik SDS  pozvan na prestajanje kazni. »In naša stranka je bila onemogočena na tak subverziven način,« je poudaril vodja poslank in poslancev SDS. Po njegovih besedah ima sodba težo, ker jo je soglasno podprlo vseh osem sodnikov, ki so pri tem sodelovali. Nadalje je dejal, da bi morali vsi tisti, »ki so v tem političnem sodno-tožilskem procesu sodelovali in sprejemali ključne odločitve, prevzeti odgovornost in zapustiti svoje funkcije.«

Tanko je dejal, da je Ustavno sodišče vsaki od sodnih stopenj očitalo vsaj eno izmed kršitev zajamčenih človekovih pravic, ki so varovane z ustavo. »Hudo je, če Ustavno sodišče sodnim instancam očita kršitev načela zakonitosti, kajti če kdo, mora sodstvo delovati po načelih zakonitosti,« je menil vodja poslank in poslancev SDS. Opozoril je tudi, da se je Ustavno sodišče še posebej obregnilo ob delovanje predsednika Vrhovnega sodišča, kajti njemu je očitalo to, da ni spoštoval niti videza nepristranskosti. Tanko je še dejal, da izjava gospoda Masleše, ki sta jo notarsko overila zakonca Marvin, dobi ob odločitvi Ustavnega sodišča posebno težo. Po njegovem mnenju bi se na današnjo odločitev Ustavnega sodišča morali odzvati ne samo znotraj sodstva, ampak bi se o tem morali jasno izraziti tudi tisti politiki, »ki imajo v naši strukturi posebno težo, torej predsednik republike in predsednik vlade, ki je s to odločbo Ustavnega sodišča nelegitimni predsednik vlade.«

Na vprašanje o tem, čigav odstop ima Tanko v mislih, je odvrnil, da govori o odstopu obeh predstojnikov, tako tožilstva kot Vrhovnega sodišča ter članov vseh sodnih senatov in tožilcev, ki so v tem procesu sodelovali, »kajti če so sposobni obsoditi nekoga, brez da bi imeli čvrst dokaz, je v našem sodstvu nekaj hudo narobe.« Po njegovih besedah se tudi vidi, da je »sodstvo del političnega establišmenta, ki je forsiral določene politike na tak način, da je s sodnimi procesi onemogočal konkurenco oziroma predstavnika največje in najbolj konkurenčne stranke v tem Državnem zboru. Posledice pa so izjemno velike tako za Janeza Janšo, njegovo družino, za našo stranko in za državo, ki sedaj plačuje vse te privilegirane politike vlade, ki so v tem času uspele na volitvah s tem, ko se je sistemsko avtomatično onemogočalo aktivnosti naše stranke in predsednika.«

Na vprašanje o zahtevi po predčasnih volitvah ali morebitni interpelaciji vlade, pa je Tanko odvrnil, da je odločitev Ustavnega sodišča prišla pred nekaj minutami, »v stranki pa se bomo morali še usesti in načrtovati nadaljnje aktivnosti. Karkoli več o tem povedati v tem trenutku, bi bilo preuranjeno.«