Revija Reporter
Slovenija

SDS od države terja 886.000 evrov odškodnine zaradi Patrie

STA

15. okt. 2017 12:43 Osveženo: 12:45 / 15. 10. 2017

Deli na:

Za prihodnji teden je na ljubljanskem okrožnem sodišču ponovno sklican narok za izrek kazni za nekdanjega lastnika Dela Revij Mateja Raščana, ki je s tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde, vendar v petek ni prišel na izrek kazni. V Ljubljani pa bo stekla tudi tožba SDS proti državi zaradi vpliva afere Patria na volitve.

SDS toži državo za 886.000 evrov odškodnine

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bo v sredo stekla tožba, s katero SDS državo toži za 886.257,37 evra odškodnine zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014. Predsednik SDS Janez Janša je bil namreč v zadevi Patria, v kateri je ustavno sodišče razveljavilo obsodilne sodbe, nato pa je zastarala, 20. junija 2014 pozvan na prestajanje zaporne kazni, volitve pa so bile 13. julija 2014. "Vsakomur je jasno, da je bila ta sodba v funkciji volitev, saj je bilo zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni predsedniku SDS onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji," so v sporočilu, s katerim so medije obvestili o tožbi, zapisali v stranki. "Če do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov, kot na volitvah leta 2008," so ocenili.

Ponovni poskus izreka sodbe Raščanu

Raščan bi se moral po besedah sodnice Alje Kratovac minuli petek osebno zglasiti na sodišču, saj je nameravala v sklopu postopka zaslišati dve priči. Po besedah odvetnika Stojana Zdolška je njegov prihod preprečil dogodek v družini, sicer pa je razumel, da osebna udeležba niti ni nujna. Raščan je priznal krivdo in se pogodil s tožilstvom. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je Raščan dobil tri leta zaporne kazni, za kaznivo dejanje poslovne goljufije pa leto in dva meseca. Enotna kazen po dogovoru s tožilstvom je štiri leta zapora na odprtem oddelku, Raščan pa bo moral plačati tudi stroške postopka, vendar pa mora dogovor potrditi še sodnica.

V Mariboru o odkupni ceni žičniških naprav

V četrtek bodo na mariborsko sodišče predvidoma morali predstavniki mariborske občine in stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski, saj bo slednje po več neuspešnih poskusih mediacije moralo odločiti o odkupni ceni žičniških naprav, ki jih je Mestna občina Maribor prevzela po stečaju Športnega centra Pohorje in zdaj z njimi upravlja javno podjetje Marprom. Dubrovski je sprva zahteval 17 milijonov evrov, kar je knjigovodska vrednost premoženja. Ko je že kazalo, da se bodo vse strani v okviru mediacije uspele dogovoriti za okoli sedem milijonov evrov, občina na to ni pristala in je predlagala novo cenitev, a jo je tudi ta očitno presenetila, saj je znašala 14,5 milijona evrov, zato do dogovora še ni prišlo. Na mariborski občini sicer zagovarjajo stališče neodplačnega prenosa lastnine iz DUTB na njih.

Na sodišče tudi nekdanji prvi dami Probanke

V petek pa bosta na sodišče znova prišli nekdanji prvi dami Probanke Romana Pajenk in Milana Lah, ki se morata po spremenjeni obtožnici zagovarjati zaradi očitkov tožilstva o poslovni goljufiji. Konec avgusta sta po dobrem letu znova stopili pred sodnico Simono Mernik, zato se je postopek moral začeti znova. Tožilec Luka Moljk ju bremeni, da naj bi za zagotavljanje kapitalske ustreznosti banke za skupaj milijon in pol evrov oškodovali podjetje Bauimex iz Kranja in koroško gradbeno podjetje Giip, o čemer sta avgusta pred sodnim senatom spregovorila tudi njuna zastopnika Srečko Šamperl in Miran Igerc. Obe obdolženi dejanje zanikata.