benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Izločitev Jakliča je "uničujoča in škandalozna politična odločitev DZ"

Deli na:
SDS: Izločitev Jakliča je "uničujoča in škandalozna politična odločitev DZ"

Foto: Bobo

Opozicijsko SDS je močno razburila sredina neizvolitev Klemna Jakliča v trojico kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Poslanec SDS Franc Breznik meni, da gre "za uničujočo in škandalozno politično odločitev DZ, za nadaljevanje tradicije vlade, ko lahko govorimo o popolni negativni kadrovski selekciji".

DZ je v sredo zvečer s tajnim glasovanjem za tri kandidate za slovenskega sodnika na ESČP izvolil Nino Betetto, Marka Bošnjaka in Nino Peršak. Jaklič, ki ga je podpirala predvsem SDS, je zbral najmanj glasov.

Glasovanja se je udeležilo 89 od skupno 90 poslancev. Največ glasov - 58 - je dobil Bošnjak. Bettetova jih je dobila 56, Peršakova 55, Jaklič pa 37. Za izvolitev med kandidate je bila potrebna večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 45. Na koncu bo sodnika iz Slovenije izmed zdaj izvoljenih treh kandidatov izbrala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

Vladajoča koalicija strank SMC, DeSUS in SD, ki ima skupaj 52 poslancev, v obrazložitvi stališč pred glasovanjem ni poimensko napovedala, katere kandidate bodo podprli njihovi poslanci, ampak da bodo glasovali po svoji vesti.

V SDS, ki ima 21 poslancev, ki so v napovedih podprli predvsem in zgolj Jakliča, so že takoj po objavi rezultatov izrazili razočaranje, ker da vladna koalicija ni zmogla podpreti kandidata, ki ga je podpirala opozicija, čeprav da ima Jaklič kot dvojni doktor pravnih znanosti najbolj strokovne kompetence med vsemi kandidati.

V SDS očitajo, da koalicija Jakliča ni hotela podpreti, ker da je v primeru Patria podprl njihovega predsednika Janeza Janšo. Breznik je danes zatrdil, da Jaklič s tem brani pravo tudi pred morebitno svojo kariero. "Sporočilo glasovanja DZ je, da ravno tisti, ki so osamelci in borci za človekove pravice, odpadejo," je dejal Breznik.

Poudaril je še, da Jakliča poznajo akademski odličneži in številni tuji strokovnjaki. Zato meni, da bo neizvolitev Jakliča odmevala tudi izven DZ in da se bodo na to odzvale nesporne avtoritete na področju prava v Sloveniji in Evropi.

Dodal je še, da je ravno v sredo, ko so v DZ volili kandidate za ESČP, to sodišče izdalo sodbo, "v kateri je Slovenija izgubila in v kateri je (vrhovna sodnica) Betetto napačno razlagala Evropsko konvencijo o človekovih pravicah".

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je poudarila, da so njihovi poslanci glasovali po svoji vesti. Spomnila je, da se je v medijih pojavljalo veliko preračunavanj o tem, kdo bo koga podprl in s kakšnimi političnimi motivi, kdo je politični kandidat. Poudarila je, da so se podrobno seznanili s stališči in mnenji glede kandidatov.

Ker so se odločili glasovati po svoji vesti, vsebinskih razlogov za odločitve poslancev ni želela komentirati. Zavrnila je tudi ocene, da je bilo to glasovanje v DZ "mednarodni škandal". "Vsi v postopku so po zakonskih določilih opravili svoje dolžnosti in obveznosti," je poudarila.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da so bili zanje vsi štirje kandidati kompetentni in v SD niso imeli favorita. Upa, da bo tisti, ki bo izvoljen, dobro zastopal slovenske barve in predvsem človekove pravice.

Han sicer meni, da je težko "ne videti življenjepisa Jakliča". Je pa res, kot pravi, da so tudi drugi kandidati izpolnjevali vse pogoje. "To je stvar vsakega posameznika, glasovanje je bilo tajno, ne bi špekuliral, kdo je komu dal glasove," je dejal. Po njegovih besedah ni šlo za politično odločitev, pač pa za "eno izmed nalog, ki jih poslanci opravljamo".

Uroš Prikl iz DeSUS je izrazil predvsem zadovoljstvo, da je Slovenija v tretjem poskusu le izbrala tri kandidate, ki gredo v nadaljnji postopek. "Naša poslanska skupina je glasovala po svoji vesti. Nismo si gledali čez hrbet, kako kdo glasuje," je povedal in zavrnil očitke, da bi se poslanci odločali "politično".

"Odločali smo se glede na reference, ki smo jih pri kandidatih videli. Res je, da je bil ddr. Jaklič edini, ki se je na kratko prišel predstavit v našo poslansko skupino, vendar večina se je pač odločila za ostale tri. Vedno, ko je izbor kandidatov, kakršen je bil v konkretnem primeru, je eden pač viška," je dejal Prikl.

"Verjamem, da bo tisti, ki bo dejansko zasedel mesto sodnika na ESČP, to nalogo korektno in dobro opravljal in seveda nad interesi Slovenije, v interesu vseh državljanov in državljank Evrope," je še dodal Prikl.

Hanžek iz ZL je ponovil, da v njihovi poslanski skupini pravzaprav niso podpirali nobenega kandidata, saj da med njimi ni bilo nikogar, ki bi "resnično deloval na področju človekovih pravic, ki bi se upal izpostaviti tudi proti formalizmom in ki bi razmišljal širše, ne le v pravnih okvirih".

Podaril je, da se njihovo mnenje ni izoblikovalo glede tega, kdo je izpadlega kandidata predlagal, so pa menili, da je bil ob vseh formalnih pogojih nujen tudi videz nepristranskosti. "Za kandidata, ki je izpadel, pa vemo, da je javno nastopal na zborovanjih proti sodišču, kar je absolutno nesprejemljivo," je poudaril.

Prepričani je tudi, da trikratna ponovitev razpisa kaže tudi, "da zaradi političnih pritiskov na koncu najboljši niso hoteli niti kandidirati". Nabor ki ga pošiljamo v Strasbourg "ni hudo slab, ni pa idealen", je še dodal Hanžek.

V NSi se na sredine volitve kandidatov za sodnika na ESČP še niso odzvali. So pa v napovedi pred glasovanjem prav tako podprli predvsem Jakliča.