nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS gre v pripravo alternativnega programa za izhod iz krize

Deli na:
SDS gre v pripravo alternativnega programa za izhod iz krize

Foto: Bobo

Člani širšega vodstva SDS so soboto izkoristili za posvet o prihodnosti stranke in oblikovanju njenega programa za prihodnje leto. Seje se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je napovedal pripravo alternativnega programa za upravljanje z državo in izhod iz krize. Pomoč ponujajo tudi vladi.

Janša, ki mu je ustavno sodišče v petek začasno vrnilo mandat poslanca, je po celodnevnem srečanju poslanske skupine, širšega vodstva in sveta stranke v izjavi za medije povedal, da bo takoj, ko bo minilo 100 dni od nastopa vlade, predstavljen strokovni svet stranke. Ta bo pripravil alternativni program za upravljanje z državo in za izhod iz krize.

SDS se je namreč po besedah Janše danes utrdila v prepričanju, da bo okrepila prizadevanja za uresničevanje vrednotnega dela programa stranke, in sicer tako na državni kot na lokalni in evropski ravni. Stranka se bo "na glavni fronti" še bolj borila za normalizacijo stanja in za bolj enake izhodiščne možnosti državljanov, je pojasnil.

"Ponujamo tudi pomoč vladi, ki se po vseh teh tednih še ni sestavila," je dejal. Koristno se mu zdi, če bi predsedniku vlade Miru Cerarju pomagali iskati ministra za gospodarstvo, ki ga še vedno nimamo.

Janša je potrdil, da so danes na organih stranke spregovorili tudi o kritikah, da se stranka preveč ukvarja z njim. Kot je pojasnil, gre za umetno dilemo, ki bi se jo dalo osvetliti z vprašanjem, kdo pravzaprav sili SDS, da se s temi zadevami ukvarja.

V javnosti je ustvarjen vtis, kot da bi afero Patria ustvarila SDS in kot da bi se Janša, kot je dejal, sam obsodil in zaprl. Vendar pa tega vtisa ne dela SDS. "To dela tisti, ki skuša vladati iz ozadja, ko se mi branimo pred tem, pa se nas obtožuje, da se s tem ukvarjamo," je pojasnil.

O morebitnem nastanku nove stranke na desnici je Janša povedal, da bi bilo najprej smiselno razpravljati o tem, kaj je v Sloveniji desnica in kaj levica. Sprašuje se namreč, koliko je v skladu z evropskimi standardi članstvo enega najbogatejših Slovencev Sandija Češka v SD.

Sicer pa v Sloveniji, tudi glede na volilni sistem in glede na delujoča ozadja, stranke nastajajo kot gobe po dežju. "Tako da ni mogoče izključiti, da bo kakšna goba zrasla tudi kje drugje. Lahko bo to plemeniti goban, lahko bo pa mušnica," je še povedal.

Janša je odgovoril tudi na vprašanje, ali ga bo SDS ponovno predlagala v parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kot je poudaril, ustava določa, da se mandata poslancu ne sme omejevati. "Kar nekateri delajo z nasprotovanjem predlogu SDS, je postavljanje nad ustavo, kot je bil postavljanje nad ustavo nezakonit odvzem mandata," je še povedal predsednik SDS.

"Običajen  posvet"

Posvet je namenjen razmisleku o prihodnosti stranke. Nasploh so bili člani vodstva ob prihodu redkobesedni. Podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver je na novinarsko vprašanje, ali gre stranka po pravi poti, odgovoril: "Seveda."

Po mnenju člana vodstva SDS Dimitrija Rupla bodo potrebne nekatere spremembe na boljše. Dodal je, da se SDS ne ukvarja samo s svojim predsednikom, v prihodnosti pa se bo še bolj ukvarjala z drugimi stvarmi.

Poslanec SDS Marijan Pojbič je poudaril, da je današnji posvet povsem običajen redni programski posvet, ki ga ima stranka dvakrat ali trikrat na leto.

Janša, ki se je po odločitvi ustavnega sodišča vsaj začasno vrnil v poslanske klopi, je ob robu petkove seje DZ pojasnil, da bo posvet deloma potekal tudi s strokovnjaki. Napovedal je tudi, da bodo oblikovali program dela za prihodnje leto.