Revija Reporter
Slovenija

SDS: Dvig DDV, ki ga predlaga Pozitivna Slovenija, bi prizadel tiste z najnižjimi dohodki

STA

17. apr. 2012 15:53 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

V SDS obstrukcijo poslanske skupine Pozitivna Slovenija na današnji redni seji DZ obžalujejo, a se zavedajo, da je to njihova pravica, je dejal poslanec SDS Marko Pogačnik v izjavi za medije. Kot je poudaril, v SDS ocenjujejo, da bodo vsi trije zakoni prispevali k večji konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in k boljšemu poslovnemu okolju.

"Imamo občutek, da se nekateri ne zavedajo ali pa se nočejo zavedati, v kakšno resno situacijo je zašlo slovensko gospodarstvo in da bo treba nekatere zakone sprejeti tudi po nujnem postopku," je dejal Pogačnik. Ob tem v SDS ocenjujejo, da bosta učinka teh treh zakonov približno en odstotek rasti BDP in zmanjšanje brezposelnosti za 0,5 odstotka.

Glede dviga DDV ocenjujejo, da je to skrajni ukrep in da bi bilo smiselno prej sprejeti druge ukrepe. Po njihovem mnenju ima namreč dvig DDV nekaj negativnih posledic. Ob tem je Pogačnik izpostavil, da bi se davek neenakomerno razporedil med tiste z višjimi in tiste z nižjimi dohodki in da bi bolj prizadel tiste z nižjimi dohodki, dvig DDV pa bi povzročil tudi nekonkurenčnost Slovenije.

Objavljamo izjavo Marka Pogačnika:

Dvig DDV, kar predlaga Pozitivna Slovenija, bi najbolj prizadel tiste z nižjimi dohodki

Mag. Pogačnik: "Imam občutek, da se nekateri ne zavedajo, ali pa se nočejo zavedati, v kako resni situaciji se je Slovenija znašla".

Poslanec SDS mag. Marko Pogačnik se je odzval na današnjo obstrukcijo seje državnega zbora s strani poslanske skupine Pozitivne Slovenije in pojasnil, zakaj dvig DDV ni optimalna rešitev.

"Današnjo obstrukcijo Pozitivne Slovenije obžalujemo, hkrati se pa seveda zavedamo, da je to njihova pravica," je dejal uvodoma. Kot je dejal, so se na današnji seji državnega zbora sprejemali trije zelo pomembni zakoni za uravnoteženje javnih financ in za zagotavljanje nove konkurenčnosti slovenskega gospodarstva: "Ocenjujemo, da bodo ti trije zakoni prispevali h konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in h boljšemu poslovnemu okolju". Ocenil je še, da bo učinek teh treh zakonov približno 1 % rasti BDP in za 0,5 % zmanjšanje brezposelnosti.

"Imam občutek, da se nekateri ne zavedajo, ali pa se nočejo zavedati, v kako resni situaciji sta se Slovenija in slovensko gospodarstvo znašla in da je potrebno nekatere zakone sprejeti tudi po hitrem oz. nujnem postopku," je odgovoril na očitke o prehitrem sprejemanju zakonskih rešitev v državnem zboru.

Pojasnil je še, zakaj dvig DDV, kot to predlaga poslanska skupina Pozitivna Slovenija, ne bi bil optimalna rešitev: "Glede samega DDV ocenjujemo, da je to skrajni ukrep. Smiselno je, da se sprejmejo drugi ukrepi prej, da vidimo, kakšni so učinki. Kajti dvig DDV ima nekaj negativnih posledic, predvsem to, da se ta davek enakomerno razporedi med tiste, ki imajo višje in nižje dohodke in da bo bolj prizadel tiste z nižjimi dohodki. Druga negativna posledica pa je, da bo Slovenija postala nekonkurenčna, tisti, ki imajo višje dohodke, pa se bodo odločali za nakupe v tujini". Kot je še dodal, bi bil zato učinek iz naslova dviga DDV za proračun zelo majhen.