Revija Reporter
Slovenija

SDH od Pošte Slovenije pričakuje, da se razjasnijo vsi sumi potencialnih nepravilnosti

STA

26. avg. 2021 16:48 Osveženo: 16:50 / 26. 8. 2021

Deli na:

Slovenski državni holding (SDH) kot upravljalec državne naložbe v Pošti Slovenije aktivno spremlja zadnje dogodke v družbi in pričakuje, da se razjasnijo vsi sumi potencialnih nepravilnosti. V SDH pričakujejo, da bo Pošta dosegla vse zastavljene cilje in s prihodnjim poslovanjem upravičila finančna sredstva, ki so bila angažirana za razvoj skupine.

Pošto Slovenije, ki jo začasno vodi Tomaž Kokot - ta po poročanju medijev za vodenje družbe naj ne bi imel ustreznih izkušenj -, sta nedavno zapustila dva člana uprave, Andrej Rihter in Vinko Filipič, odstopila sta tudi dva nadzornika, Franci Mihelič in Aleš Buležan. Do odstopov je prišlo potem, ko so iz Pošte prišle informacije o nepravilnostih, ki naj bi se dogajale pod Kokotovim vodstvom.

V SDH so danes v sporočilu za javnost zapisali, da so nadzorni svet Pošte Slovenije z namenom zaščite interesov države v tej kapitalski naložbi že večkrat pozvali k ukrepanju ter izvajanju potrebnih aktivnosti in nadzora. Pozivi so se nanašali tako na kadrovski postopek kot tudi na preverbo ostalih morebitnih nepravilnosti v družbi. "SDH pričakuje, da se razjasnijo vsi sumi in namigovanja potencialnih nepravilnosti v družbi," poudarjajo.

Skupina Pošta Slovenije je po navedbah SDH pred velikimi izzivi, med katerimi so uspešna integracija Intereurope, digitalizacija ključnih segmentov poslovanja, prilagoditev poštne zakonodaje, optimizacija mreže, rast in dvig dobičkonosnosti logistike in paketne distribucije ter razvoj in pozitivno poslovanje področja informacijskih tehnologij. Vstop v visoko konkurenčen trg pa terja predvsem inovativnost, visoko strokovnost in odzivnost, stabilnost ter konstantno optimizacijo poslovanja oz. prilagajanje poslovnega modela spremembam na trgu.

V SDH so spomnili, da so bila za razvoj skupine že angažirana velika finančna sredstva, kar bo treba s prihodnjim poslovanjem upravičiti. "Zato bo SDH še naprej skrbno spremljal izpolnjevanje ciljev družbe in skupine, pri čemer pričakuje, da bodo cilji doseženi oz. preseženi," so navedli.

Pred nadzorniki Pošte Slovenije je zahteven postopek imenovanja generalnega direktorja in dveh članov poslovodstva družbe, so zapisali v SDH. Ob medijskih ugibanjih, da bi lahko SDH zaradi pomanjkanja ustreznih izkušenj Kokota za vodenje Pošte zrahljal pogoje in merila za zasedbo članov poslovodstva, so v holdingu danes vnovič odločno zanikali to možnost. SDH pričakuje, da "bo ena od najbolj odgovornih nalog vsakega nadzornega sveta družbe izpeljana na odgovoren in profesionalen način s ciljem oblikovanja kompetentnega in stabilnega poslovodstva, ki bo kos zgoraj izzivom družbe".

SDH se je po odstopu dveh članov nadzornikov že začel s postopkom popolnitve nadzornega sveta, so navedli.

V holdingu so se danes odzvali tudi na medijska poročanja, da naj bi nadzorniki Intereurope - ta je v lasti Pošte Slovenije - preučevali možnost umika tožbe zoper nekdanje člane uprave Intereurope z Andrejem Lovšinom na čelu. "SDH v tem trenutku ni podrobneje seznanjen s postopanji posameznih deležnikov v zvezi z možnostjo umika tožbe in razlogi za morebiten umik tožbe," so poudarili.

Pojasnili so, da je Intereuropa odškodninsko tožbo vložila na podlagi sklepa skupščine družbe septembra 2009, zato (sedanja ali katerakoli) uprava ali nadzorni svet Intereurope brez soglasja skupščine tožbe ne more umakniti oz. kako drugače razpolagati s tožbenim zahtevkom zoper bivšega člana uprave družbe.

Če bo skupščina Intereurope v prihodnje odločala o morebitnem umiku odškodninske tožbe, bo moral predlagatelj takega sklepa razloge za to podrobno razložiti skupščini družbe, na kateri bo svoje glasovalne pravice kot delničar izvrševal tudi SDH kot lastnik 1,73-odstotnega deleža v koprskem logistu.

"Pri odločanju o vložitvi tožbe, umiku tožbe in sklenitvi poravnave se upoštevajo tudi vprašanja, kot so prognoza uspeha tožbe, prognoza poplačljivosti/izterljivosti terjatve, upoštevaje tudi to, ali je sklenjeno D&O zavarovanje, ki poveča možnost poplačljivosti terjatve," so navedli v SDH.

Kot so še zapisali, SDH pri presoji uveljavljanja odškodninskih zahtevkov poleg povrnitve škode zasleduje tudi namen jasne sporočilnosti, da se kršitve nalog članov organov vodenja in nadzora ustrezno sankcionirajo ne samo v materialnem smislu, temveč tudi v moralnem smislu.

Z razmerami v skupini Pošta Slovenije se je seznanil tudi nadzorni svet SDH, ki od uprave SDH pričakuje spoštovanje najvišjih standardov korporativnega upravljanja in jo podpira, da naredi vse za zagotovitev nadaljnjega uspešnega poslovanja Pošte Slovenije. Nadzorni svet SDH bo sicer podrobno poročilo uprave SDH o izvedenih aktivnostih holdinga obravnaval na svoji naslednji redni seji.