Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SD sprejeli osnutek vladnega programa

Deli na:

Ljubljana - Socialni demokrati so sprejeli osnutek alternativnega vladnega programa za prihodnje mandatno obdobje. Gre za razvojni program, katerega cilj je Slovenijo v prihodnosti pripeljati tako med najbolj razvite kot najbolj solidarne države sveta, čemur bodo podredili vse gospodarske in socialne politike, je napovedal predsednik SD Borut Pahor.

Ljubljana - Socialni demokrati so sprejeli osnutek alternativnega vladnega programa za prihodnje mandatno obdobje. Gre za razvojni program, katerega cilj je Slovenijo v prihodnosti pripeljati tako med najbolj razvite kot najbolj solidarne države sveta, čemur bodo podredili vse gospodarske in socialne politike, je napovedal predsednik SD Borut Pahor.

Socialni demokrati so osnutek programa sprejeli na dvodnevnem posvetu na Ptuju po polletnih pripravah, pri katerih je sodelovalo več kot 300 ljudi, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Pahor. Kot pravi, gre za program sprememb, saj so se v SD odločili za razvojno politiko. "Za tradicionalno socialno demokracijo, kar Socialni demokrati nismo, bi bilo pričakovanje večje gospodarske negotovosti v naslednjih štirih letih dovolj, da bi se odločila za neko pasivno, stabilizacijsko politiko. Mi smo se tej skušnjavi uprli in se osredotočili na razvojno politiko."

Kot pravi Pahor, je njihov cilj, da Slovenijo v prihodnosti s pametnimi in preudarnimi spremembami pripeljejo tako med najbolj razvite kot najbolj solidarne države sveta. Program SD tako prinaša celo vrsto sprememb, zanje pa je po Pahorjevih besedah pomembno, da najdejo neko novo dinamično ravnovesje med konkurenčnostjo in solidarnostjo. Napoveduje, da bodo vodili moderno socialdemokratsko politiko, "kar pomeni, da ne moremo najprej več in pravilneje razdeliti, ne da bi prej več in kakovostneje ustvarili". Zato bo njihova prioriteta dinamizacija gospodarskega življenja in spodbujanje podjetništva, saj lahko samo to dolgoročno zagotavlja socialno povezanost.

Pomembno je, pravi Pahor, da poskušajo v časih večje gospodarske negotovosti z razvojno politiko nadaljevati modernizacijo družbe. Zato je treba uvesti nekaj pravil obnašanja vlade in države. Eno pravilo je potrošno-javnofinančno pravilo, kar pomeni mejo proračunskih odhodkov za štiriletno obdobje, nominalno vezano na predvideno inflacijo ter predvideno rast BDP. Drugo pravilo pa je košarica prilagodljivih programskih odhodkov, ki zagotavlja stabilnost pri odločanju o konkretnih izdatkih, še pojasnjuje predsednik SD.

Pahor napoveduje tudi veliko konceptualno spremembo, in sicer samoomejevanje politike na vseh področjih. "Dokazali bomo, da lahko v družbi, v kateri je desetletja veljalo pravilo, da je pomembno, da si naš, zmaga pravilo, da lahko napreduje vsak, ki je sposoben." Pahor je napovedal še prenovo državnih aparatov in sistemov ter modernizacijo javnih služb.

Ekonomski del programa je predstavil nekdanji guverner Banke Slovenije in finančni minister Mitja Gaspari, ki ga je Pahor v primeru zmage na volitvah napovedal kot podpredsednika vlade. Po njegovih besedah potrebujemo stabilno in razvojno fleksibilno okolje za gospodarski preboj in razvoj. V časih, ko bodo finančni resursi omejeni, je treba z javnimi sredstvi delati zelo racionalno in učinkovito, poudarek je na vzdržni gospodarski rasti, pojasnjuje Gaspari.

Javna naročila bi bilo po njegovih besedah treba organizirati tako, da se bodo operativno izvajala prek profesionalne, neodvisne agencije. Ker manjkajo osnovna pravila na področju regulacije trga, si bodo Socialni demokrati prizadevali za oblikovanje neodvisnih regulativnih agencij, ki se ukvarjajo s finančnim področjem, konkurenco in varstvom potrošnikov. Gaspari je napovedal tudi umik države iz gospodarstva na racionalen in učinkovit način, pri čemer se bo država umikala tudi prek principov referenčnih delnic. Omenil je še preoblikovanje Kapitalske družbe, od katerega bi največ koristi imel zdravstveni sistem, pomembna točka pa so tudi strateške prednosti in koristi, ki jih Slovenija lahko pridobi iz svoje lege na področju infrastrukture.

Poslanec SD Anton Rop je predstavil del programa, ki se nanaša na socialno varnost. Napovedal je modernizacijo socialnovarstvenih transferov, ki bi jih bilo treba poenotiti. Spremeniti je treba tudi plačno politiko, in sicer tako, da se razlike ne bodo povečevale in se bo upoštevala možnost udeležbe zaposlenih pri dobičku. Na področju davčne politike je treba zmanjšati neenakosti, program SD pa vsebuje tudi modernizacijo pokojninskega sistema, zlasti v tistem delu, da se praktično vsi zaposleni vključijo v dodatna pokojninska zavarovanja.

Socialni demokrati so še zlasti kritični do situacije na področju zdravstva. Zato po Ropovih besedah predlagajo korenito zdravstveno reformo, ki ji bo sledilo povečanje obsega sredstev, namenjenega za zdravje. Sredstva bi povišali na devet odstotkov BDP, dobili pa bi jih na osnovi reforme Kapitalske družbe. Poleg tega je treba sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja spremeniti tako, da bo odvisen od višine plač, še ocenjuje Rop.

Področje znanja, šolstva in znanosti pa je predstavil podpredsednik SD Igor Lukšič. Kot pravi, je osnovni cilj programa okrepiti javno šolstvo in javne zavode na področju znanosti. Naloga naslednje vlade je po njegovih besedah obrniti trend vlaganja v znanost in šolstvo, ki postopno pada. Treba je tudi povečati stopnjo avtonomije raziskovalnih inštitutov in šol. Ključno sporočilo pa je, da je treba "umiriti celotno področje, zato da se da čas za delo na kurikulumih". Lukšič napoveduje tudi pripravo bele knjige z vsemi socialnimi partnerji. "Stroka, partnerstvo, avtonomija ter kakovostno in dostopno izobraževanje so ključna sporočila," zaključuje Lukšič.