zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sandy povzročil preglavice pri zapiranju slovenskega konzulata v New Yorku

Deli na:
Sandy povzročil preglavice pri zapiranju slovenskega konzulata v New Yorku

Foto: Reuters

Orkan Sandy, ki je v ponedeljek zvečer zalil južni del Manhattna, je povzročil preglavice tudi pri zapiranja slovenskega generalnega konzulata v New Yorku. Slovenijo bo v prihodnje v največjem mestu ZDA zastopal častni konzul in slovenska diplomacija trenutno še vedno išče osebo, ki bi sprejela ta naziv.

V New Yorku je bil konzulat odprt leta 1992, kot prvi pa ga je vodil Matjaž Kovačič. Za njim so se na položajih generalnih konzulov zvrstili Vojislav Šuc, Andrej Podvršič in Alenka Suhadolnik, včeraj pa ga je zaprla Melita Gabrič, ki je položaj prevzela septembra 2009. Arhive, pohištvo in opremo sta si porazdelila veleposlaništvo v Washingtonu in generalni konzulat v Clevelandu.

Zadnja dela pri zapiranju konzulata in selitvah so bila predvidena za ta teden, kar je orkan Sandy malce zmotil, vendar se uspešno zaključujejo. Urad konzulata in rezidenca sta nad 40. ulico Manhattna, ki je ohranil elektriko in komunikacije. Na prevoz materiala proti Washingtonu in Clevelandu pa bo potrebno počakati do naslednjega tedna. Gabričeva konec tedna odhaja v Slovenijo, njen soprog Michael Benson ter sin Daniel pa zaradi šolskih obveznosti otroka ostajata v New Yorku.

Vlada Republike Slovenije je 31. maja letos odločila, da zaradi varčevanja zapre šest diplomatsko konzularnih predstavništev, med njimi tudi newyorški konzulat. Generalni konzulat v New Yorku je pokrival zvezne države Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Rhode Island in Vermont, kar bo sedaj prevzel konzularni oddelek veleposlaništva v Washingtonu, ki ga vodi prva sekretarka Tjaša Deleja Balja.


Ta oddelek sicer pokriva tudi prestolnico, Alabamo, Aljasko, Arizono, Arkansas, Delaware, Florido, Georgio, Havaje, Idaho, Južno Dakoto, Južno Karolino, Kalifornijo, Kansas, Kentucky, Louisiano, Maryland, Mississippi, Montano, Nebrasko, Nevado, Novo Mehiko, Oklahomo, Oregon, Severno Dakoto, Severno Karolino, Tennessee, Teksas, Utah, Virginijo, Washington, Wyoming in Zahodno Virginijo.

Slovenija je imela od leta 1998 v ZDA, ko so ga odprli tudi v Clevelandu, kjer živi največ ameriških Slovencev, dva generalna konzulata. Položaj je takrat v državi Ohio prevzel Tone Gogala, sledil mu je Zvone Žigon, danes pa ga vodi Jurček Žmauc. Ta generalni konzulat je pristojen za države Kolorado, Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Missouri, Ohio, Pensilvanija in Wisconsin.

Slovenija ima od prejšnjega tedna naprej, ko je bil v Dearbornu svečano odprt častni konzulat v Michiganu pod vodstvom nekdanjega veleposlanika ZDA v Ljubljani Yousifa Ghafarija, skupaj deset častnih konzulatov. Ti konzulati pomenijo to, kar pove že njihovo ime. Funkcij pravega konzulata, kot je na primer izdajanje potnih listin, ne morejo opravljati, lahko pa pomagajo pri navezavi stikov in informiranju.

Slovenija je častni konzulat v Dearbornu (Michigan) odprla 23. oktobra, sicer pa jih ima še devet. V Houstonu (Teksas) vodi častni konzulat Richard Wilkens III, v Denverju (Kolorado) Srečko Vidmar, v Miamiju (Florida) Gregory Chan, v Honolulu (Havaji) upokojeni admiral Ronald Zlatoper, v San Franciscu (Kalifornija) Thomas Brandi, v Atlanti (Georgia) Paul Steinfeld, v Mission Hillu (Kansas) Barbara Nelson, v Lemontu (Illinois) John Vidmar, v Knoxvillu (Tennessee) pa Lydia Mihelič Pulsipher.