favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sanader za deblokado pogajanj

Deli na:

Hrvaški premier Ivo Sanader je danes na Hrvaškem radiu razkril, da sta se slovenskim kolegom Borutom Pahorjem dogovorila za srečanje v Zagrebu ali njegovi okolici, do katerega naj bi prišlo do 24. aprila, ko je Češka sklicala pristopno konferenco Hrvaške z EU. Sanader je dejal, da bo na srečanju s Pahorjem zahteval deblokado hrvaških pogajanj z EU.

Hrvaški premier Ivo Sanader je danes na Hrvaškem radiu razkril, da sta se slovenskim kolegom Borutom Pahorjem dogovorila za srečanje v Zagrebu ali njegovi okolici, do katerega naj bi prišlo do 24. aprila, ko je Češka sklicala pristopno konferenco Hrvaške z EU. Sanader je dejal, da bo na srečanju s Pahorjem zahteval deblokado hrvaških pogajanj z EU.

Predsednik hrvaške vlade je v redni mesečni oddaji Hrvaškega radia Kako vlada vlada dodal, da se bo o času in kraju omenjenega srečanja s Pahorjem še odločil. Ponovil je, da ima Slovenijo za prijateljsko državo, da pa se Zagreb Ljubljani ne bo pustil izsiljevati, saj izsiljevanje ni "evropsko načelo".

Sanader je dodal, da Hrvaška ne more sprejeti stališča Ljubljane, da Slovenija ne bo umaknila blokade hrvaških pogajanj z EU, dokler ne bo rešitve, kot si jo želi slovenska stran. Vnovič je dejal, da Hrvaška vztraja na ločitvi dvostranskega mejnega vprašanja od hrvaških pogajanj z EU, takojšnji deblokadi hrvaških pogajanj z EU in urejanju vprašanja meje na mednarodnem sodišču.

Poudaril je, da je v neformalnih pogovorih na srečanju zveze Nato v Bruslju prejšnji konec tedna slišal, da omenjeno načelo podpirajo tudi članice EU, ki so obenem članice Nata. Izrazil je pričakovanje, da se bo o slovenski blokadi na uradnem obisku v Berlinu v sredo pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Hrvaški premier je tudi odgovoril na novinarsko vprašanje, kaj so bili razlogi za odpoved srečanja zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške, Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića, z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom prejšnji teden v Bruslju.

"Rehn ni odpovedal, temveč prestavil srečanja," je poudaril Sanader in dodal, da lahko temu botrujeta dva razloga. Prvič, da je Rehn želel pred srečanjem z Jandrokovićem in Žbogarjem slišati predloge evropskega tria - Francije, Češke in Švedske, in drugič, da je pričakoval pisni odgovor hrvaške strani, "čeprav je bil dogovor, da bo Jandroković stališča Hrvaške predstavil na srečanju".

Sanader je dejal, da Hrvaška ne bo poslala pisnega odgovora Bruslju, ker gre za "preveč pomembno temo, da bi zaupali kateri koli pošti". Dodal je, da bo Jandroković hrvaško stališče predstavil na prihodnjem srečanju.

Hrvaški premier je izrazil prepričanje, da bo to srečanje verjetno okoli 20. aprila, vsekakor pa pred ministrsko konferenco EU 24. aprila. Dodal je, da bodo dopolnili Rehnov predlog, saj naj bi imel po njegovem vedenju tudi evropski trio dodatne predloge.

Zavrnil je še ocene slovenske strani, da predstavlja preložitev srečanja Rehna, Jandrokovića in Žbogarja pritisk na Hrvaško. Kot je pojasnil, je morda bila pritiska deležna slovenska stran in so se slovenski kolegi zmotili glede pritiskov. Ob tem je dodal, da "se je treba tudi malo pošaliti".

Resno pa je poudaril, da so se zadeve bistveno spremenile s hrvaškim članstvom v Natu. Hrvaška je vstopila v Nato z enakim mejnim problemom, s katerim je Slovenija postala članica Nata in EU. Tako ni razloga, da Hrvaška ne bi vstopila v EU in da bi Slovenija obremenjevala njen vstop, je sklenil Sanader.