favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sanader v evropskem parlamentu

Deli na:

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in hrvaški premier Ivo Sanader sta se po današnjih pogovorih v Strasbourgu strinjala, da bi bila za slovensko-hrvaški spor glede meje najboljša "politična rešitev, ki ima močno pravno podlago".

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in hrvaški premier Ivo Sanader sta se po današnjih pogovorih v Strasbourgu strinjala, da bi bila za slovensko-hrvaški spor glede meje najboljša "politična rešitev, ki ima močno pravno podlago".

"Pravzaprav vedno velja, da bi morali izvajati zakonodajo, vendar če to ni sprejemljivo za obe strani, potem predlagam nadaljevanje političnih pogovorov. Če bi bila posledica teh pogovorov pravna rešitev, bi bilo to po mojem mnenju najbolje," je po srečanju s hrvaškim premierom za medije dejal Pöttering. S tem se je strinjal tudi Sanader.

Evropski parlament po besedah Pötteringa močno podpira članstvo Hrvaške v Evropski uniji. Predsednik Evropskega parlamenta je sicer dejal, da bo treba pred tem še ratificirati Lizbonsko pogodbo.

"Žal so tu problemi s Slovenijo, za katere upam, da jih bomo rešili. Ti problemi ne bi smeli ovirati Hrvaške na njeni poti v EU," je v zvezi z vstopom Hrvaške še poudaril Pöttering.

Sanader pa je ponovil, da si bo Hrvaška prizadevala, da bi pristopna pogajanja končala še letos. Dodal je, da sta Slovenija in Hrvaška prijateljski državi, ki ne bi smeli prejudicirati meje, ampak bi morali to vprašanje v skladu z dogovorom iz leta 2007 na Bledu rešiti na Meddržavnem sodišču v Haagu. "Želimo rešiti to odprto vprašanje, ki ima izvor v razpadu Jugoslavije leta 1991," je dejal Sanader.

"Gre za dvostransko vprašanje, ki ne bi smelo vplivati na evropske zadeve," je znova poudaril Sanader in ponovil, da je tudi Slovenija leta 2004 postala članica EU kljub nerešenemu vprašanju meje.

Sanader je kasneje v izjavi za medije pozdravil pobudo Evropske komisije za mediacijo, pri čemer ni želel govoriti o vsebini.

"Do blokade je prišlo po nepotrebnem," je prepričan hrvaški premier. "Gre za slovensko-hrvaški problem in mi bomo našli najboljšo rešitev," je dodal. Najboljša rešitev je sicer po njegovem mednarodno pravo. Sanader je ob tem za TV Slovenija orisal zgodovino iskanja primerne institucije za vprašanje slovensko-hrvaške meje in dejal, da je bila odločitev iz leta 2007 o reševanju vprašanja na Meddržavnem sodišču v Haagu, kompromis slovenske in hrvaške strani. Kot je dejal Sanader, bi sicer lahko vprašanje reševala tudi kakšna druga institucija, če bi rešitev temeljila na mednarodnem pravu.

Kot je spomnil, sta se s tedanjim slovenskim premierom Janezom Janšo na Bledu dogovorila tudi za vzpostavitev slovensko-hrvaške mešane komisije strokovnjakov za mednarodno pravo. Zadnje srečanje te komisije v Šmarjeških Toplicah pa je Sanader označil za zelo uspešno.

Pöttering je predtem v pogovoru z novinarji v Strasbourgu dejal, da Evropski parlament želi spodbuditi premiera obeh držav, naj govorita med seboj. "Dialog je vedno osnova za rezultate," je poudaril predsednik Evropskega parlamenta, ki ima v sredo na programu srečanje s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem.

Hrvaški premier je še povedal, da je slovenskemu kolegu Borutu Pahorju "pred desetimi dnevi poslal diplomatsko noto in da pričakuje odgovor nanjo". Kot je dejal, do ponedeljka v Zagrebu niso dobili odgovora. Dodal je, da se za pogovore ne more dogovarjati preko medijev, ampak po diplomatski poti. Sanader se zavzema za to, da se srečanje dobro pripravi.

Po drugi strani pa so medtem na MZZ za STA pojasnili, da so v Zagreb že poslali uradno sporočilo, v katerem je slovenski premier Pahor zavrnil srečanje s Sanaderjem na rokometni tekmi v okviru prvenstva, ki je potekalo na Hrvaškem. Na ministrstvu so spomnili še, da je tudi Pahor že decembra povabil Sanaderja na srečanje in da je to Zagrebu uradno posredoval slovenski veleposlanik na Hrvaškem.

S hrvaško delegacijo, v kateri je poleg premiera Sanaderja med drugim zunanji minister Gordan Jandroković, se je sicer pozno popoldne pred srečanjem skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Strasbourgu sešel tudi evropski poslanec iz Slovenije Alojz Peterle (EPP/NSi). Kot je po pogovorih za STA povedal Peterle, so se pogovarjali predvsem o ozračju, v katerem bi slovenska in hrvaška stran lahko naredili napredek.

"Moje stališče je, da moramo vzpostaviti verodostojne pogoje za to, da državi rešita probleme na političen način," je pojasnil. Dejal je še, da je zanj to predvsem političen problem, ki ga je treba rešiti. "Prepričan sem, da je treba peljati odnose tako, da se ne bo nobena stran čutila prizadeto, kar zadeva njene vitalne nacionalne interese. V tem primeru je do tega očitno prišlo in treba je vzpostaviti stanje, ko bodo tovrstne ovire odpadle," je še menil evropski poslanec.