Revija Reporter
Slovenija

Samo bedaki in konji

29. avg. 2010 6:32 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Poletne ponovitve niso vselej slaba stvar. Četudi gre za oddaje, ki si jih v nekaj desetletjih videl že večkrat, so nekatere stvari neizmerno gledljive. Hrvaška nacionalna televizija ima zadnje tedne maratone kultne britanske humoristične serije Samo bedaki in konji.

Serija je tudi pri nas že kar ponarodela, celo toliko, da jo je Äuro predelal za slovenske razmere. Ne najbolj posrečeno, a še vedno ostaja original zanesljiva zabava, ko med preklapljanjem programov ne najdeš nič, kar bi pritegnilo tvojo pozornost. Zadnjih nekaj let se zdi, da je serija vsakih nekaj mesecev na sporedu te ali one naše televizije. In ljudje jo še vedno gledajo.

Pobalinski, prevarantski Del Boy in njegov bolj pošteni brat Rodney, lastnika in edina uslužbenca za črni trg specializiranega trgovskega podjetja Trotters Independent Traders, njun dedek, kasneje še stric Albert in pisana paleta prijateljev, sodelavcev, poslovnih rivalov in drugih likov iz Peckhama, delavskega predela Londona, so se v več kot dveh desetletjih od začetkov (prvi deli so bili posneti leta 1981, po koncu redne serije leta 1991 so posebne epizode občasno snemali do leta 2003) razvili, odrasli, a obenem ostati prepoznavni. Serija je poosebljala podjetnega duha osemdesetih, vendar osrednji junaki niso bili pohlepni bogataši, temveč običajni ljudje z željo uspeti, četudi na včash dvomljiv način.

V tistem času je kapitalizem vse bolj pronical v tudi pore naše socialistične družbe, z demokratičnimi spremembami pa je bila v devetdesetih letih podjetnost še bolj spodbujana. Espeji so rasli kot gobe po dežju, vsakdo je imel znanca, ki je se je lotil kakega manjšega, a domnevno obetavnega posla, denimo prodajanja presežkov iz trgovin ali blaga, ki je med prevozom »padlo« s tovornjaka. Ne Gordon Gekko, Del Boy je bil idol teh »poslovnežev«.

Kasnejše sezone serije so prinesle daljše epizode, ki niso vselej najbolj posrečene, saj je humor žrtvovan na račun zgodb o Rodneyjevi ločitvi ali ponesrečene nosečnosti. Ne ravno material za komedije.  A v prvih sezonah in tudi v kasnejših epizodah, v katerih osebne težave junakov niso utišale smeha, so Samo bedaki in konji še danes ena najbolj zabavnih oddaj na televiziji.