Revija Reporter
Slovenija

Saj ni res, pa je, s policije smo prejeli naslednji odgovor

Igor Kršinar

31. avg. 2018 6:56 Osveženo: 7:01 / 31. 8. 2018

Deli na:

Policija nima podatkov o tem, koliko tujcev so oglobili zaradi tega, ker pri sebi niso imeli osebnih dokumentov, toda nezakoniti migranti so praviloma vsi brez njih.

Prejšnji teden so mediji poročali o skupini kubanskih plesalcev, ki so nastopili v Bovcu na povabilo župana Valterja Mlekuža, a so svoje dokumente pozabili v hotelu v italijanski Čenti, kjer so nastopali na prireditvi Festival src, zato jih je policija oglobila s 500 evri na osebo, skupno 14.000 evrov.

Nesrečni Kubanci, ki so v Bovcu nastopili brezplačno, so potem dostavili dokumente, a so jih policisti obdržali in vrnili šele potem, ko je novogoriško sodišče globo spremenilo v opomin. Na srečo je sodišče odločilo hitro, saj so v sredo imeli letalo za vrnitev.

Brez dokumentov se ne bi mogli vkrcati, denarja za nove vozovnice, podobno kot za plačilo globe, niso imeli, saj je njihova plača na Kubi od 19 do 25 evrov. Zaradi ravnanja novogoriške policije se je slovenska javnost tako rekoč soglasno zgražala, morda smo bili Slovenci tako enotni le še na plebiscitu za samostojno Slovenijo.

Zato smo policijo vprašali, koliko tujcev so letos oglobili zaradi tega, ker pri sebi niso imeli osebnih dokumentov, koliko od njih jih je nezakonito prestopilo mejo, koliko so jih kaznovali zaradi nezakonitega prehoda meje in koliko so jih zaradi tega obravnavali.

Državljan Slovenije, ki nima pri sebi osebne listine, pa je lahko oglobljen za 50 do 200 evrov.

Saj ni res, pa je, prejeli smo naslednji odgovor: »Policija v svojih tekočih statističnih tabelah ne vodi vseh zaprošenih podatkov in bi za pridobitev le-teh potrebovala nastavitev novih statističnih parametrov.« Kljub temu so nam dali podatke, da je od 1. 1. 2018 do 31. 7. 2018 policija obravnavala 4631 kršitev ilegalnega prehoda državne meje (zunanja meja). V 2573 primerih policisti tujcev niso obravnavali zaradi prekrška, saj so zaprosili za mednarodno zaščito. Poleg tega je policija v istem času obravnavala 495 kršitev nedovoljenega vstopa v Republiko Slovenijo (notranja meja). V 22 primerih so izrekli opozorilo. Policija nima podatka, koliko tujcev iz prej omenjenih primerov ni imelo dokumentov, »praviloma pa so tujci brez njih. V vsakem primeru pa tujci niso izpolnjevali pogojev za zakoniti vstop v Republiko Slovenijo.«

Dodajajo še, da zakon o tujcih v primerih, ko tujec pri sebi nima dokumentov oziroma na zahtevo policista ne pokaže ustrezne osebne listine, predvideva globo 400 evrov, vendar gre za lažji prekršek, zato policisti pogosteje izrečejo opozorilo. Zakon o tujcih sicer določa, da tujci za vstop v Slovenijo potrebujejo veljavno potno listino, sicer grozi globa od 500 do 1200 evrov.

Državljan Slovenije, ki nima pri sebi osebne listine, pa je lahko oglobljen za 50 do 200 evrov. Letos so obravnavali 789 Slovencev brez osebne listine (lani 1506) in 2833 tujcev (lani 1557). Kubanskim plesalcem bi bilo tako bolje zaprositi za mednarodno zaščito, dobili bi nastanitev v azilnem domu in ekološko hrano, po odobritvi prošnje pa bi jih v Sloveniji čakala veliko lepša prihodnost kot v njihovi revni domovini s komunistično diktaturo.