Revija Reporter
Slovenija

Saj ni res, pa je! Na mestnem avtobusu se lahko gnete 75 potnikov, medtem ko so osnovne šole še zaprte že dva meseca

Igor Kršinar

16. dec. 2020 15:12 Osveženo: 17:48 / 16. 12. 2020

Deli na:

Ljubljanska "trola" v času korone.

Bobo

V ponedeljkovi oddaji 24ur na POP TV je eden od voznikov LPP na novinarkino vprašanje odgovoril, da se lahko ob sedanjih epidemioloških razmerah v istem mestnem avtobusu vozi polovica potnikov od vseh razpoložljivih kapacitet (sedišč in stojišč).

Konkretno v ljubljanski »troli«, ki jo vozi on, šlo je za avtobus s podaljškom, lahko v normalnih razmerah sprejme do 150 potnikov, ob sedanjih razmerah pa do 75.



Na LPP so nam potrdili, da je ta podatek točen: »Podatek, da so avtobusi lahko zasedeni polovično, drži. Kakšna je kapaciteta na posameznem avtobusu, pa je odvisno od samega avtobusa.«

V vladnem odloku o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije (Uradni list, 14. 12. 2020) piše, da se dejavnost izvaja v skladu s priporočili NIJZ.

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije

V higienskih priporočilih NIJZ pa glede razdalje med potniki piše, da naj se zasedenost prilagodi glede na epidemiološko situacijo in s tem veljavni model šolskega pouka. »V avtobusih mestnega prevoza, ki imajo namenske prostore za stojišča, se tam lahko uporabljajo tudi stojišča. Razdalja med potniki na stojiščih naj bo 1,5 m. Stojišča naj bodo označena,« še priporoča NIJZ.

Higienska priporočila pri izvajanju linijskih prevozov

Očitno si na LPP pogoje javnega prevoza predstavljajo po svoje. Če se v avtobusu gnete do 75 potnikov, je seveda težko pričakovati, da bodo upoštevali najmanj 1,5 metrsko medsebojno razdaljo, kot to priporoča NIJZ. Zato bi pričakovali, da bi vlada v odloku predpisala konkretne prostorske omejitve števila potnikov v mestnih avtobusih oziroma dovolila uporabo le za izjeme, kot so vožnja v službo ali za nujne primere, kot veljajo v primeru prehajanja občinskih meja.

Po drugi strani pa med drugim ostajajo zaprte šole, učenci in dijaki se še naprej morajo izobraževati na daljavo, kar je težko zlasti za osnovnošolce. V posameznih razredih je po normativih lahko največ 28 učencev, vendar pa jih je v večini primerov manj. Če bi se odločili za izmenični pouk za polovico učencev, bi jih bilo v razredu največ 14, kar je bistveno manj, kot je lahko hkrati potnikov na troli.