Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Saga o (ne)pregonu Zorana Jankovića

Deli na:

Zoran Janković je v skoraj štirih letih verjetno že pozabil, zakaj ga tožilstvo v zadevi Mercator sploh preganja. Tožilstvo štiri leta po prejetju anonimne ovadbe zoper Jankovića, ki naj bi zlorabil položaj v času vodenja trgovskega podjetja, še vedno ni zaključilo predkazenskega postopka.

Zoran Janković je v skoraj štirih letih verjetno že pozabil, zakaj ga tožilstvo v zadevi Mercator sploh preganja. Tožilstvo štiri leta po prejetju anonimne ovadbe zoper Jankovića, ki naj bi zlorabil položaj v času vodenja trgovskega podjetja, še vedno ni zaključilo predkazenskega postopka.

Letos poleti smo pisali o nadaljevanju tožilske sage o pregonu Zorana Jankovića, ljubljanskega župana, zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja v času vodenja Mercatorja. Čeprav je vrhovno tožilstvo že pred skoraj štirimi leti (!), januarja 2007, prejelo anonimno ovadbo zoper Jankovića, na tožilstvu niso zaključili niti predkazenskega postopka. Na podlagi izsledkov revizije poslovanja Mercatorja tožilci sumijo, da je Janković zlorabil položaj predsednika uprave Mercatorja s poslovanjem z družbami v lasti svojih dveh sinov, sklepal naj bi posle mimo predpisov in Mercatorju povzročil veliko premoženjsko škodo.

Policijska uprava Ljubljana, ki bi morala preiskovati zadevo, je namesto tega primer poslala v reševanje PU Postojna pod vodstvom direktorja Iztoka Štucina. Tam so jo za dve leti potisnili v najgloblji predal, tožilka z ljubljanskega okrožnega tožilstva Julijana Uhan pa je na primer Janković preprosto »pozabila«. Tožilstvo in policijo je predramilo šele pisanje Reporterja o njihovem škandaloznem nedelu.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je januarja letos odredila nadzor nad delom tožilke Uhanove, izkazalo se je, da ta ni delala pravočasno in ustrezno. Primer ji je vodja ljubljanskega okrožnega tožilstva Tamara Gregorčič zato odvzela in ga dodelila drugemu tožilcu. Uhanovi se seveda za njeno porazno nedelo ni skrivil niti las na glavi, ni se ji znižala lepa tožilska plača. Ob tem nam Gregorčičeva sploh ni hotela pojasniti, kateri tožilec je zadevo prevzel, to je storila šele na podlagi odločbe informacijskega pooblaščenca.

Skratka, primer Janković je zdaj pri pomočniku okrožnega državnega tožilca Jaki Brezigarju in okrožnemu državnemu tožilcu Emilu Bukovcu. Jaka Brezigar je sicer sin generalne državne tožilke Barbare Brezigar, pravijo, da je strokovno zelo dober. Policija je pred nekaj meseci po treh letih in pol »preiskave« ugotovila, da Jankovič ni oškodoval Mercatorja in da v tem primeru ni elementov suma kaznivih dejanj. O tem so obvestili Brezigarja in Bukovca.

Po zadnjem pojasnilu Tamare Gregorčič, vodje ljubljanskega okrožnega tožilstva, so tožilci kazensko ovadbo zoper Jankovića deloma zavrgli, v enem delu pa so zahtevali dopolnitev policijskega poročila. Po prejemu te bodo tudi v preostalem delu sprejeli tožilsko odločitev.