900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Saboterji so razbijali, policija pa je stala križem rok

Deli na:

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je dobila jasne indice, da je na sredinih protestih prišlo do sabotaže, je danes povedal član predsedstva ŠOS Marko Funkl. Politika je po njegovih besedah ŠOS in proteste izrabila za prikrivanje dejanskih problemov. Odvetnica ŠOS Maja Potočnik pa pravi, da policija ni storila vsega, kar je bilo v njeni moči.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je dobila jasne indice, da je na sredinih protestih prišlo do sabotaže, je danes povedal član predsedstva ŠOS Marko Funkl. Politika je po njegovih besedah ŠOS in proteste izrabila za prikrivanje dejanskih problemov. Odvetnica ŠOS Maja Potočnik pa pravi, da policija ni storila vsega, kar je bilo v njeni moči.

Študentje in dijaki ter tudi študentske organizacije so žrtve trenutnega političnega stanja v državi. Politika vztrajno prelaga svojo odgovornost na Študentske organizacije", je na novinarski konferenci na ŠOS dejal Funkl.

Na ŠOS namreč menijo, da so obstoječi zakoni slab za študente in dijake, ter še, "da represija vladnega semaforja ne more biti politika socialne države, ampak mora biti konsenz s socialnimi partnerji".

Glede morebitne sabotaže je opozoril, da naj bi več organiziranih skupin, ki niso bile pod okriljem ŠOS in dijaške organizacije Slovenije, izzvalo nasilje in "tako vrglo grdo luč na ŠOS in DOS". Funkl "za zdaj težko reče" ali je za vsem tem stoji katera od političnih opcij. "Smo pa zasledili v medijih, kdo najbolj študente poziva k odstopu; to so politične stranke in politični podmladki," pravi.

Odvetnica ŠOS Maja Potočnik je v izjavi za STA po novinarski konferenci dejala, da ŠOS ne želi zvrniti krivde za dogodke na kogarkoli, vendar je vprašanje objektivne odgovornosti ŠOS v tem trenutku sporno. Kot je dejala, policija ni storila vsega, kar je bilo v njeni moči, da bi preprečila nastanek škode. "Dejansko je opustila kar nekaj ravnanj, ki so se od nje pričakovali in so jih bili dolžni izvesti," je dejala Potočnikova.

Policisti so bili po njenih zagotovilih pravočasno obveščeni o številu udeležencev na demonstracijah, vendar so bili kljub temu varnostni ukrepi opuščeni. Policija tako npr. varnostne ograje pred DZ ni pripravila še niti eno uro pred domnevnim prihodom množice. Tako so "protestniki iz organiziranih skupin, ki niso bile iz ŠOS, oz. provokatorji, zasedli prve bojne linije pred DZ".

Zaprli so tudi Šubičevo ulico, kar je bilo v nasprotju z dovoljenjem, ki ga je pridobila ŠOS, tako da se je vzpostavil ozek prehod in protestniki niso mogli mimo, je še pojasnila odvetnica. Vsi demonstranti so se tako po njenih besedah "nagnetli v tem ozkem grlu".


Potočnikova je poudarila, da so policisti kljub pozivom organizatorjev, naj ukrepajo, stali "križem rok". Dodaja še, da nasilnih protestnikov ni bilo veliko in bi jih policisti s strokovnim znanjem in opremo lahko v začetku ustavili.

Prav tako je po zagotovilih Potočnikove ŠOS naredil vse, da bi bili protesti varni. "Vendar je bilo utemeljeno pričakovati, da bi tudi drugi državni organi naredili svoj del naloge," je dejala.

ŠOS bo preučil morebitne odškodninske tožbe. Če uspejo izkazati, da je ŠOS objektivno odgovoren za nastalo nasilje, organizacija po besedah odvetnice od tega ne bo bežala.

Na spletnih straneh se je sicer v četrtek pojavila peticija, ki poziva k ukinitvi ŠOS. Po navedbah Simona Zabreškya je peticijo v enem dnevu podpisalo več kot 700 podpisnikov. Ti pozivajo k razpustitvi ŠOS ter pripravo novega predloga za študentsko organiziranost v Sloveniji v dogovoru s študenti.

Policijska uprava Ljubljana je v izjavi za javnost zavrnila kakršne koli očitke glede neustreznega posredovanja policistov med sredinimi izgredi. Pri tem pojasnjujejo, da so določili ustrezno število policistov, ukrepe so prilagajali glede na oceno posledic uporabe posameznih prisilnih sredstev zoper udeležence. Uporaba drugih, hujših prisilnih sredstev pa bi lahko po njihovem mnenju povzročila hujše posledice. Ob tem dodajajo, da je policija ravnala strpno in strokovno.

Zapisali so še, da je v določbi 22. člena zakona o javnih zbiranjih določeno, da je za pravilen potek shoda prireditve in za red odgovoren vodja, ki skrbi, da shod poteka v skladu z napovedanim programom in da se izvajajo vsi ukrepi navedeni v prijavi oz. v izdanem dovoljenju upravne enote.