mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

S tožbami nad elektrodistributerje

Deli na:

Odvetniška pisarna Matoz bo takoj po sodnih počitnicah vložila prve tožbe zaradi zavrnitve zahtevkov po povračilu preplačane električne energije. Pripravljajo namreč okoli 520 tožb zoper Elektro Gorenjska, ki je skupaj z Elektro Primorska in Elektro Maribor zavrnila vračilo denarja.

Odvetniška pisarna Matoz bo takoj po sodnih počitnicah vložila prve tožbe zaradi zavrnitve zahtevkov po povračilu preplačane električne energije. Pripravljajo namreč okoli 520 tožb zoper Elektro Gorenjska, ki je skupaj z Elektro Primorska in Elektro Maribor zavrnila vračilo denarja.

Do danes so zahtevke društva zavrnili Elektro Gorenjska, Elektro Maribor in Elektro Primorska, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil predsednik društva Rado Pezdir. Po mnenju odvetnika Francija Matoza je odločitev omenjenih distributerjev pravno neutemeljena, saj bi morali na vsak zahtevek odgovoriti, v odgovoru pa tudi navesti višino preplačila.

Glede na to, da je Elektro Gorenjska zahtevke zavrnil prvi, bodo po izteku sodnih počitnic, 15. avgusta, zoper gorenjskega distributerja vložili okoli 520 tožb zaradi zavrnitve teh zahtevkov, je dejal Matoz in pojasnil razloge za nadaljevanje dejavnosti.

Doslej namreč noben od petih elektrodistributerjev še ni jasno za nobenega odjemalca podal višine povračila, da bi se lahko njihov izračun ustrezno preveril. Ne soglašajo pa niti z njihovo oceno, do kdaj traja obdobje, ko bi bili dolžni poračunati preplačano elektriko.

Poleg tega ostaja sporna podražitev, ki so jo distributerji izvedli potem, ko je sklep o dvigu cen postal ničen. Tudi ta podražitev - podjetja so elektriko v zelo kratkem obdobju podražila za približno enak odstotek, urad za varstvo konkurence pa je ni presojal - je bila nezakonita, sta prepričana Pezdir in Matoz. Matoz je dodal, da bodo v sodnem postopku bodo zahtevali tudi presojo te podražitve.


Šestodstotna kartelna podražitev naj bi po navedbah elektrodistributerjev trajala različno dolgo. Po njihovih pojasnilih je ta čas od 10 do 14 mesecev, za društvo in odvetniško pisarno pa je relevantnih 15 mesecev.

Kot je dejal Matoz, se bodo z distributerji, ki še niso zavrnili zahtevkov (Elektro Ljubljana in Elektro Celje), skušali pogajati o višini stroškov zahtevkov. Višina stroškov zahtevkov je bila postavljena pavšalno, je pojasnil in dodal, da je stroškovni del predmet pogajanj. Del stroškov bodo po njegovih napovedih prejeli odjemalci, del pa odvetniška pisarna.

Po Pezdirjevih navedbah je vseh zahtevkov, pretvorjenih iz pooblastil, približno 30.000, vseh pooblastil pa je nekaj nad 50.000. Pooblastila sicer še vedno prihajajo, kar je po njegovi oceni znak, da uporabniki elektropodjetjem ne zaupajo v celoti.

Pezdir je še poudaril, da je primer začela spremljati tudi Evropska komisija. "Stvar očitno postaja precedens, ne le v Sloveniji, ampak tudi širše, ker bo to ena prvih takih rešitev brez instrumenta množične tožbe, tudi v okvirih EU," je izpostavil.