pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

S prvim taborom se Gibanje za otroke in družine umešča v slovenski politični prostor

Deli na:

S sklepno deklaracijo Za upanje otrok in družin, se je v Slovenski Bistrici končal vseslovenski tabor Gibanja za otroke in družine, ki se ga je udeležilo nekaj sto članov in simpatizerjev z družinami. Z njo je Aleš Primc, motor Gibanja, napovedal vključitev v aktivno politično Življenje Slovenije.

»Za nami so izjemni uspehi, čeprav kot civilno družbeno gibanje, ki ima kakih 500 članov, sodimo v opozicijo.« Zbrane je spomnil, da so poslanci Državnega zbora s sprejetjem zakona o pokopališki dejavnosti uzakonili pravico do pokopa mrtvorojenih otrok. »Zaradi koroških dečkov smo v Državni zbor vložili zahtevo za spremembo družinskega zakona, s katerim želimo v čim krajšem času doseči, da se zlorabe moči centrov za socialno delo, ki so se zgodile v primeru "velenjskih dečkov", ne bi več dogajale.«

Programska deklaracija Gibanja obsega kar 38 vsebinskih točk. Da je bilo dovolj menjcanja na mestu in je prišel čas, da slogan »upajmo si« zaživi tudi v praksi, je poudaril Aleš Primc in zavrnil kritike tistih, ki Gibanju že v naprej odrekajo pravico političnega boja, ker da se itak ukvarja zgolj in samo z otroki in družinami. »Vprašanje otrok in družin je vprašanje Slovenije, je vprašanje o našem socialno ekonomskem položaju, ki prav najbolj zadeva družine! Naš politični program je usmerjen v Slovenijo, v kateri bo vsak od nas živel dostojno, imel delo in zanj prejel zasluženo plačilo,« je dejal Primc in pri tem spomnil, da program odseva vrednote in cilje, ki jih je v svojem življenju zastopal in zagovarjal dr. Janez Evangelist Krek, kateremu bo posvečeno delovanje v prihodnjem letu, ko bo 100 letnica njegove smrti.

Da nas iz dneva v dan v gospodarski razvitosti prehitevajo države, ki so bile še pred desetletjem krepko za nami in zato mlada generacija množično odhaja na tuje. »In ni res, da se ne da nič storiti,« je dejal Primc. V Slovenijo je treba vrniti spoštovanje do življenja, materinstva in očetovstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva. Gibanje se bo zavzemalo za takšne spremembe v gospodarstvu in izobraževalnem sistemu, ki bodo mladim ponudila delo in zanj dostojno plačilo, da jim ne bo potrebno za kruhom na tuje.

Potrebne bodo korenite spremembe pravosodnega sistema, kajti »ne more biti prostora v javnem sektorju za tiste, ki so dovolili bohotenje bančnega kriminala, kraje javnega, torej našega denarja in za nagrado dobili še boljšo službo v državni upravi, celo v kabinetu predsednika vlade,« je še dejal Aleš Primc. »In to je naš program, s katerim želimo prispevati k spremembam v Sloveniji! V Gibanju smo prepričani, da se to da, še več, to smo dolžni storiti, je še dejal Primc.«

Ob koncu tabora so že napovedali drugi tabor Gibanja, ki bo prihodnje leto v Sevcah v Sevški dolini, posvečen pa bo prav 100 letnici smrti Janeza Evangelista Kreka. Nanj je v svoji pridigi spomnil tudi upokojeni mariborski nadškof dr. Marjan Turnšek, ki je poudaril, da pri zavzemanju za otroka in družino gre za življenje.

 

Na taboru so bile v skladu s taborsko tradicijo sprejete naslednje zahteve:

 O kakšni državi si upamo sanjati?
 

1. O državi, ki bo tudi nerojenim otrokom priznala pravico biti človek.

2. O državi, ki bo spoštovala družinske vezi in bo staršem pustila vzgajati svoje otroke v ljubezni in po svojih vrednotah.

3.  O državi, ki bo upoštevala, da so stari starši del družine in poleg staršev svojim vnukom najbližji. 

4. O normalni državo, kjer bomo živeli v skladu z Božjimi, naravnimi in gospodarskimi zakonitostmi!

5. O državi, kjer bodo socialne službe razumele ljubezen med starimi starši in vnuki in ne bodo nasilno trgale teh čustvenih vezi, kot v primeru koroških dečkov. Zahtevamo takojšnjo vrnitev fantkov starima staršema!

6. O državi, ki bo omogočala, da človek od poštenega dela dostojno živi!

7. O državi, ki mladih in podjetnikov ne bo podila v tujino!

8. O  državi, kjer bo svoboda izražanja misli veljala za vse in ne samo za tiste, ki so všeč elitam.
9. O državi, ki spoštuje svoje prednike - tudi tako, da so dostojno pokopani in imajo grob s svojim imenom.

10. O državi, kjer se bomo znali pogovarjati in iskati skupne rešitve tudi, če smo si različni.

Gibanje za otroke in družine.si