Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

S Pahorjem brez napetosti

Deli na:

S premierom sva se razumela in med nama že prej ni bilo težav, napetosti in različnih pogledov, ni pa jih tudi sedaj, je po današnjem srečanju s premierom Borutom Pahorjem novinarjem povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Premier in minister sta se srečala zaradi Lahovnikovih izjav ob neudeležbi na petkovem vrhu koalicije.

S premierom sva se razumela in med nama že prej ni bilo težav, napetosti in različnih pogledov, ni pa jih tudi sedaj, je po današnjem srečanju s premierom Borutom Pahorjem novinarjem povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Premier in minister sta se srečala zaradi Lahovnikovih izjav ob neudeležbi na petkovem vrhu koalicije.

Lahovnik je sicer ugotovil, da razlike v pogledih v koaliciji so, a da to ni nujno slabo. "Včasih je dobro, da je ekipa bolj heterogena," meni minister.

Glede njegove petkove izjave ob neudeležbi na vrhu koalicije, da ima pomembne delovne obveznosti in da nima časa za politične igrice, je Lahovnik Pahorju povedal, katere obveznosti je imel.

Še posebej je omenil zadnje dejavnosti pri pripravi na nedeljsko zasedanje ministrov EU, pristojnih za energetiko, na katerem je Slovenija dobila sedež Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer). Petek je bil tako po Lahovnikovih zagotovilih namenjen zadnjemu intenzivnemu lobiranju za slovensko kandidaturo.

Glede dela izjave, ki se nanaša na politične igrice, pa je Lahovnik pojasnil, da je odkrito povedal tisto, kar je v tistem trenutku čutil, premier pa je danes "nakazal, da je včasih dobro, da kaj dobro premislimo, preden odkritosrčno delimo z vso slovensko javnostjo". Podrobneje Lahovnik pogovorov s Pahorjem ni želel pojasnjevati, žal pa mu je, da je ta tema sedaj zasenčila uspeh ob pridobitvi sedeža Acerja.

Lahovnik je pojasnil, da se je že prej udeležil dveh vrhov koalicije, na katerih je manjkalo veliko poslancev in precej ministrov, zato meni, da njegova neprisotnost ni bila tolikšen problem. Bolj pa je po njegovem premiera zmotila utemeljitev.

"Danes tako ne morem zagotoviti, da se bom naslednjega vrha ali katerega koli sestanka udeležil, ker ne vem, kakšne bodo obveznosti takrat," je zatrdil in dodal, da to najverjetneje velja tudi za ostale poslance in ministre. Lahovnik je zagotovil, da se do sedaj zaradi neudeležbe poslancev ali ministrov ni delalo težav in pričakuje, da bo temu tako tudi v primeru, da se v prihodnje kakšnega tovrstnega dogodka ne bo udeležil.

"Vas pa že vnaprej prosim, da me ne vprašate, zakaj me ni, ker bom imel izključno samo delovne in dobro utemeljene obveznosti," je povedal.

Lahovnik je Pahorju izrazil tudi močno podporo vsem prizadevanjem, da bi se skrčilo število ministrstev, nima pa s tem težav niti v primeru, da bi se moral sam odpovedati ministrovanju.

O zmanjšanju števila ministrstev, ki naj bi prineslo večjo učinkovitost, se po Lahovnikovih pojasnilih v strokovni javnosti govori že dlje časa, nazadnje pa je to omenil celo sam Pahor v pogovoru za Sobotno prilogo Dela.

Pahor je v tem intervjuju dejal, da bi lahko vladni kabinet prepolovili, s tem, da bi se drugače razvrstile naloge. Dodal je, da ima razdelitev oz. reorganizacijo ministrstev že v glavi, a da ta hip to ni prioriteta.

Ta tema bi bila po Lahovnikovem prepričanju zelo dobra tudi za usklajevanje znotraj koalicije, saj premier tega ne more izpeljati sam. Lahovnik meni, da bi lahko na tej točki preizkusili voljo koalicije in ugotovili, ali se je vsaka stranka pripravljena čemu odpovedati, zato da bo delo vlade bolj učinkovito.

"Če bo to kdaj tema vrha koalicije, že vnaprej povem, da na tem vrhu zagotovo ne bom manjkal," je pripomnil. Edini minister, s katerim je pogovor na to temo že opravil, pa je bil po njegovih zagotovilih minister za promet Patrick Vlačič.

Na trditve, da ta trenutek mogoče ni pravi čas za reorganizacijo vlade, pa se je Lahovnik vprašal, kdaj je potem pravi čas. "Lahko vedno odlagamo in čas ni nikoli pravi. Enkrat so predobri časi in enkrat preslabi," je rekel. To bo sicer po njegovem prepričanju najkasneje tema naslednjega mandata, zato je dobro, da se razprava o tem opravi že sedaj.

"Čas za kaj takega bi bil že pred desetimi leti," sicer meni Lahovnik, ki pa je ob tem zagotovil, da se danes s Pahorjem zagotovo nista pogovarjala o odpuščanju ministrov.