kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Rotovnik se poslavlja, na dan prihajajo podrobnosti domačijskega poslovanja v CD

Deli na:
Rotovnik se poslavlja, na dan prihajajo podrobnosti domačijskega poslovanja v CD

Foto: Bobo

Mitja Rotovnik se po dvaintridesetih letih dokončno poslavlja s prvega stolčka Cankarjevega doma v Ljubljani, ki ga je tako dolgo zasedal tudi zato, ker je imel v vsej svoji karieri doslej le tri protikandidate (enega leta 2004 in dva leta 2009). Če bo obveljalo, da se mora tudi po odhodu Mitje Rotovnika nadaljevati njegov povsem utečeni princip dela in kadrovanje, prepleteno z družinskimi in prijateljskimi vezmi, potem se lahko zgodi, da bo za generalnega direktorja te najpomembnejše kulturne ustanove v državi, za kar se poteguje devet kandidatov, imenovan nekdo, o katerem bo morala imeti dobro mnenje Monika Kartin, zunanja članica razpisne komisije.

Monika Kartin, direktorica koncertne agencije, ki je skupaj z Aljo Predan, prav tako zunanjo članico komisije, pred leti pomagala soustvarjati program CD, v kulturnih krogih pa se jo spominjajo po njeni funkciji kulturne atašejke v Berlinu, je zagotovo tista članica razpisne komisije, ki je daleč najbolj povezana z direktorjem v odhajanju Mitjem Rotovnikom. Z igralko Polono Vetrih, življenjsko sopotnico Mitje Rotovnika, prijateljujeta vse od rosnih otroških let, v zadnjih letih sta se tudi poslovno povezali, saj je Kartinova postala agentka Vetrihove. Ta slovi tako po izbranih vlogah kot po visokih honorarjih. V Cankarjevem domu jih je zanjo zagotovil Rotovnik. Tako je običajno prejela 700 evrov igralskega honorarja, drugi igralci so dobili 300. Poleg Vetrihove je Rotovnik poskrbel še za njeno sorodstvo. Mož Polonine sestre je za CD uvozil stole iz Anglije, s katerimi so opremili Kosovelovo dvorano, kot posrednik naj bi menda poskrbel še za opremo drugih dvoran.

Ob Rotovnikovem slovesu prihajajo na dan še druge podrobnosti domačijskega poslovanja v CD. Tako se je izvedelo, da je Rotovnik poskrbel za Janušo Rotovnik, ki velja za njegovo bivšo ženo, saj naj bi živel z igralko Vetrihovo, zdaj pa se je izvedelo, da se od prve žene sploh ni ločil. Kakorkoli, Januša Rotovnik je ustanovila Kulturno društvo ABC, ki je po podatkih Supervizorja in Ajpes prejelo 64.682,86 evra, od tega kar 51.620,85 iz blagajne CD. Na naslovu Gregorčičeva 9 A v Ljubljani je ustanovila še Kulturno društvo Anubis, na njegov račun se je nato iz blagajne CD steklo 39.545,11 evra, to je spet levji delež od skupne vsote v višini 63.450,93 evra, kolikor je to društvo prejelo iz državne blagajne. Mitja Rotovnik naj bi poskrbel še za blagor sina Mateja Rotovnika, po poklicu čarovnika. Na račun njegovega podjetja ICOM – v stečaju je bilo iz blagajne CD nakazanih 61.399,34 evra.

Na vprašanja o tem, pri katerih projektih v CD so sodelovali družinski člani direktorja Mitje Rotovnika in koliko so zanje dobili, smo prejeli podrobno pojasnilo tako o višini sredstev kot projektih, pri čemer so potrdili vse javno dostopne podatke o nakazanih izplačilih. Skupna plačila iz CD na osnovi sklenjenih pogodb in izvedenih predstav z ICOM, KD Anubis, Planom B in ABC so bila 176.228,95 evra od leta 2006 do 2009. Pojasnili so še, da nihče od naštetih članov družine Rotovnik ni prejel plačil zase osebno iz CD, temveč so morala vsa našteta društva in d. o. o. iz neproračunskih sredstev, ki so jih prejela iz CD, plačati še sodelavce, licenčnine, transportne in materialne stroške. Tudi stroški CD so bili pri sodelovanjih z omenjenimi društvi in d.o.o. plačani iz neproračunskih virov.