kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rotnik: Nisem bil poslušen, zato so me razrešili

Deli na:

V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) bo v danes zaradi razrešitve direktorja družbe Uroša Rotnika potekala opozorilna stavka. Rotnik pa je za STA povedal, da je njegova razrešitev posledica tega, da ni sledil navodilom tistih, ki bi radi imeli netransparenten projekt gradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne.

V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) bo v danes zaradi razrešitve direktorja družbe Uroša Rotnika potekala opozorilna stavka. Rotnik pa je za STA povedal, da je njegova razrešitev posledica tega, da ni sledil navodilom tistih, ki bi radi imeli netransparenten projekt gradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne.

Predsednik podjetniškega sindikata Branko Sevčnikar je za STA povedal, da so sklep o opozorilni stavki sprejeli na seji stavkovnega odbora, ki še poteka v Šoštanju.

Kot je dodal, da je razrešitev Rotnika nelegitimna in v nasprotju s slovensko zakonodajo in pravnim redom. Svoje poglede bodo tako v petek predstavili na zboru delavcev in sprejeli sklepe o nadaljnjih aktivnostih. Med opozorilno stavko pa ne bo motena oskrba z električno energijo, je zatrdil Sevčnikar.

"Danes sem bil na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države, kje sem predstavljal prav projekt Teš 6. Med to predstavitvijo pa so me nadzorniki odstranili," je dejal Rotnik. Kot je dodal, se o njegovi razrešitvi govori že od leta 2008, ko je vodenje direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo prevzel Janez Kopač.


"Morebitne funkcije svetovalca direktorja Teša ne bom sprejel, delati znam in se bom v prihodnjih dneh odločil, ali bom svoje znanje še naprej uporabljal v energetiki ali na nekem drugem področju," je še dejal Rotnik.

O Rotnikovi zamenjavi se je sicer govorilo že precej časa. Vlada je namreč Teš 6 pod drobnogled vzela v začetku leta, ko je na predlog takratnega ministrstva za gospodarstvo Mateja Lahovnika sklenila od Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) kot lastnika Teša zahtevati celovito informacijo o gradnji šestega bloka, saj so javnost razburila namigovanja o domnevni korupciji pri projektu, ki pa jih je Rotnik odločno zavrnil.

Vlada je od takrat od HSE zahtevala več dokumentov, med drugim tudi poročilo o vodenju Teša 6, ki sta ga obravnavala tudi nadzorna sveta HSE in Teša. Predsednik vlade Borut Pahor je sredi julija, ko je prejel poročilo, poudaril, da ne izključuje menjav vodstva Teša. Vlada se po preučitvi poročila za zamenjavo sicer ni odločila, saj v njem, kot je takrat pojasnila gospodarska ministrica Darja Radić, ni mogoče razbrati jasnega odgovora na vprašanje, ali je bilo vodenje 1,2 milijarde evrov vrednega projekta Teš 6 doslej učinkovito.