900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rop ne pozna Cekute

Deli na:

Nikoli nisem imel kakšnih pogostejših stikov z Juretom Cekuto, je za STA v odzivu na četrtkovo zaslišanje predsednika SDS Janeza Janše dejal nekdanji premier Anton Rop. "Sploh ne vem, če bi ga spoznal, če bi ga srečal na cesti," je pojasnil.

Nikoli nisem imel kakšnih pogostejših stikov z Juretom Cekuto, je za STA v odzivu na četrtkovo zaslišanje predsednika SDS Janeza Janše dejal nekdanji premier Anton Rop. "Sploh ne vem, če bi ga spoznal, če bi ga srečal na cesti," je pojasnil.

Janša, ki je v četrtkovi izjavi povzemal t. i. štabni dokument Patrie, je v zvezi s tem med drugim dejal, da je iz tega dokumenta razvidno, da je nastal na podlagi informacij Jureta Cekute. V dokumentu pa tudi piše, da ima ta oseba, ko gre za lobiranje, za ta posel že "pokrite" nekatere kontakte, kot so predsednik države - takrat Janez Drnovšek, predsednik vlade Anton Rop, navedeni pa so še nekateri nižji uradniki ministrstva za obrambo.

Rop je povedal, da "gre za absurd in stvar, ki ni vredna komentarja". Pojasnil je, da je bil v času, ko je prišlo do afere Patria, opozicijski poslanec brez vsakršnega vpliva. "Nedvomno pa nisem imel nobenega vpliva na Janeza Janšo," je dejal. Takšen dokument lahko po njegovem citira samo nekdo, ki želi na poceni način obrniti pozornost na drugega.

Če bi bil osumljenec Rop oziroma če bi kar koli držalo, kar je v tem "obskurnem dokumentu", potem bi bil po njegovih besedah na zaslišanju on, ne pa Janša. "Jaz sem bil verjetno zadnji v Sloveniji leta 2005, ki bi lahko vplival na to, da se je Janez Janša odločil za nakup patrij," je še poudaril.

Janša je bil na četrtkovo zaslišanje vabljen kot osumljenec. Sam je sicer dejal, da na vabilu ni bilo navedeno, katerega dejanja je neposredno osumljen. "Niti na moje izrecno vprašanje to ni bilo pojasnjeno," je poudaril. Današnji Večer pa, sklicujoč se na poročanje finske televizije Nelonen, piše, da je bil Janša zaslišan zaradi suma prejemanja podkupnine.

V četrtek so finski preiskovalci poleg Janše po neuradnih informacijah zaslišali tudi uslužbenca ministrstva za obrambo Marjana Senico, že v sredo pa tudi poslovneža Rudolfa Lebana. Zaslišani naj bi bilo tudi nekaj novih, doslej neznanih imen. Danes naj bi bil zaslišan slikar Jure Cekuta.