Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Roman Leljak: Nobenega dvoma ni, da je Drobnič podpisal sodelovanje

Deli na:
Roman Leljak: Nobenega dvoma ni, da je Drobnič podpisal sodelovanje

Foto: Bobo

V knjigi Špiclji Udbe sem v prologu jasno in nedvomno zapisal, da gre za osebe, ki jih je UDBA registrirala kot sodelavce. Namen knjige je popis sodelavcev. Objavljenih je več kot 10.000 imen, z nobenim se nisem podrobno ukvarjal o razlogih sodelovanja.

Anton Drobnič je 27. julija 1949 lastnoročno podpisal obvezo, da bo sodeloval z Udbo. Izjava je v Arhivu Slovenije, AS 1931, MF LM (mikrofilmi za Ljubljana mesto za čas od 1945 do 1955).

V skladu z navodili o vodenju dokumentacije, ki ga je sprejela zvezna Udba leta 1947, člena 32, ki določa, da mora operativec Udbe, ko sodelavec spremeni mesto bivanja, za katerega je pristojen drug operativec, izdelati tako imenovano »karakteristiko sodelavca« (oceno dela sodelavca) in jo pisno vložiti v dosje sodelavca. Osnovni dosje sodelavca, ki ga vodi operativec Udbe, ki ima sodelavca na zvezi, se preda v celoti novemu operativcu. Pri »primopredaji« sodelavca sta lahko prisotna oba operativca, dogovori pa se lahko tudi na drugačen način, ki ustreza dani situaciji.

Vezano na to navodilo, ki je ohranjeno v Arhivu Slovenije, je na prej omenjenih mikrofilmih ohranjena »karakteristika«, ki jo je napisal operativec Udbe Anton Klobučar, določen za zapor v Strnišču pri Kidričevem, v katerem so leta 1949 v glavnem prestajali zaporne kazni duhovniki in študentje teologije. Iz te karakteristike izhaja, da je bilo kodno ime Antona Drobniča Maks Pipan, da niso bili zadovoljni z njegovim delom, da bi lahko storil veliko več. Usmerjen pa je bil prav na študente teologije.

Osebno sem pregledal 60 mikrofilmov iz fonda Ljubljana mesto. Pregledati jih moram še 62, vsak film ima okoli 3000 dokumentov. Gre predvsem za poročila sodelavcev Udbe s področja Ljubljane. V teh dokumentih obstaja možnost, da najdemo dokumente, ki bodo razkrili, kateremu operativcu Udbe je bil Anton Drobnič predan. Že to, da je karakteristika napisana, pove, da je bila naslovljena novemu operativcu Udbe v Ljubljano, kamor se je Drobnič vrnil iz zaporov. Oziroma je bila predana v zapor, v katerega je bil premeščen iz zapora Strnišče.

Osebno se ne mislim s tem ukvarjati. O moji osnovni trditvi, da je podpisal sodelovanje, da je s tem bil registriran v mreži sodelavcev Udbe, ni nobenega dvoma.