pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rode zanika »izmišljotine o vatikanski čistki slovenskih škofov«

Deli na:
Rode zanika »izmišljotine o vatikanski čistki slovenskih škofov«

Foto: Bobo

Kardinal Franc Rode je danes znova zagotovil, da o umiku nadškofa Alojza Urana iz Slovenije ne ve ničesar. Urana ocenjuje kot zelo plemenitega in dobrosrčnega človeka. Zanikal pa je tudi namige, da gre pri odstavitvi Urana le za vrh ledene gore in da pripravlja Vatikan veliko čistko slovenskih škofov. To je po njegovem mnenju popolnoma izmišljeno.

"O umiku nadškofa Alojza Urana iz Slovenije ne vem čisto nič več kot vi. Mene ni nikoli nihče nič vprašal in nikoli nisem ničesar svetoval. Sem absolutno zunaj te zadeve," je ob današnji slovesnosti ob posvetitvi Klarinega leta in blagoslovitvi klavzure novega samostana v Turnišču povedal kardinal Franc Rode.

To so, kot je bilo rečeno, stvari med gospodom škofom in kongregacijo za škofe, je še dejal Rode in dodal, da Urana ocenjuje kot zelo plemenitega in dobrosrčnega človeka, ki je blizu ljudem. Kar zadeva njegove vodstvene sposobnosti pa ni opazil, da bi delal kakšne večje napake.

V preteklih tednih so se po navodilu Vatikana, da se mora Uran umakniti iz Slovenije, pojavile informacije, da je v ozadju tega kardinal Rode.



Generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je potrdil, da je vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo in povedal, da se Uran seli v Trst. Uran je večkrat zatrdil, da nima nobenega potomca, nazadnje je to zatrdil v pismu 11 slovenskim škofom. Apostolska nunciatura je potrdila odločitev o umiku Urana iz Slovenije, o razlogih pa molči.

Na vprašanje, ali ni prevelika kazen, da mora Uran tudi za zdravljenje v Sloveniji dobiti dovoljenje kongregacije, pa je Rode danes odgovoril, da bo dovoljenje dobil, če bo zanj prosil, da pa mora za vsak obisk v Sloveniji to dovoljenje pač imeti.

Sicer pa Rode za red ubogih sester sv. Klare, katerih jubilejno leto ob 800-letnici reda se končuje, poudarek pa je na bogastvu molitve, molku, kontemplaciji, nedeljeni ljubezni do Boga in popolni predanosti njegovi službi, meni, da bodo s svojim življenjem, skromnostjo in molitvijo zgled za vernike škofije, za celo Slovenijo in celotno Cerkev.