Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Robertu Fojkarju Delo 12 tisoč evrov odškodnine

Deli na:
Robertu Fojkarju Delo 12 tisoč evrov odškodnine

Foto: Primož Lavre

Tragična zgodba Roberta Fojkarja, ki so ga tožilka Branka Oven in nekateri mediji po krivici ožigosali za pedofila, je po oprostitvi na višjem sodišče dobila prvi epilog tudi pri medijski tožbi. Ljubljanska okrožna sodnica Vera Gams Premerl je časopisni hiši Delo naložila, da mora Fojkarju plačati 12.000 evrov odškodnine in 690,52 evra pravdnih stroškov. Sodba še ni pravnomočna.

Novinar Iztok Umer je oktobra 2009 v Slovenskih novicah, ki spadajo pod Delo, Roberta Fojkarja s polnim imenom in priimkom povezal s pedofilijo in ga označil za sprijenca, čeprav je bil takrat že dvakrat opran krivde. Sodnica Premerlova je zavrnila obrambo, češ da je podatke novinarju dala tožilka Ovnova, saj to v spornem članku ni navedeno, poleg tega poudarek prispevka ni bilo že tretje sojenje nesrečniku, ampak razkriti pedofili. »Očitek, da je nekdo storil kaznivo dejanje spolne zlorabe otroka, je žalitev par excellence,« je v obrazložitvi sodbe zapisala okrožna sodnica, ki je v primeru razsodila zelo hitro. Prav tako ni zaslišala novinarja, saj za razsojo ni pomembno, kaj je Umer mislil, ko je pisal članek, in kaj je želel s tem doseči. »Edino relevantno je, kako ga prebere povprečni bralec in kako na to reagira na zapisano v povezavi s tožnikom,« je navedla Premerlova. Odzivi bralcev in znancev na članek pa so bili za Fojkarja zelo boleči.

Vse se je začelo jeseni 1999, ko je bil Fojkar povabljen k preiskovalnemu sodniku, saj so bili trije otroci spolno zlorabljeni, tožilec pa je zoper njega kasneje vložil obtožnico. Kar trikrat je bil oproščen, saj se je izkazalo, da ga po razhodu s takratno partnerico sploh ni bilo na kraju zločina. Tožilka Ovnova se je na vse oprostilne sodbe pritožila, dokler Fojkarja višji sodniki niso dokončno oprostili. Leta 2013 ga je sprejel celo notranji minister Vinko Gorenak, se mu v imenu države opravičil, slovensko pravosodje mu je namenilo le 1.500 evrov odškodnine zaradi sojenja v nerazumno dolgem roku (4.500 evrov mu je dala še Janševa vlada).