900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rezman ostaja

Deli na:

Ostajam v DZ, koaliciji in poslanski skupini DeSUS, je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec DeSUS Vili Rezman. Kot je pojasnil, bo poslanski mandat vrnil, ko bo sprejeta novela zakona poslancih, ki med drugim določa nezdružljivost poslanske in županske funkcije.

Ostajam v DZ, koaliciji in poslanski skupini DeSUS, je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec DeSUS Vili Rezman. Kot je pojasnil, bo poslanski mandat vrnil, ko bo sprejeta novela zakona poslancih, ki med drugim določa nezdružljivost poslanske in županske funkcije.

Rezman je povedal, da se je pogovarjal z mnogimi politiki, od premiera Boruta Pahorja, visokošolskega ministra Gregorja Golobiča, predsednika DZ Pavla Gantarja do vodij koalicijskih poslanskih skupin. "In sporočilo je bilo pri vseh enako," je dejal poslanec in pojasnil, da so mu rekli, naj ostane v DZ, koaliciji in v poslanski skupini DeSUS.

Poslanec DeSUS je povedal, da je s premierom govoril pred glasovanjem o Henriku Gjerkešu za novega ministra za lokalno samoupravo. Kot je zatrdil, ga ni prepričeval, da prestopi v poslansko skupino SD. Ob tem pa je dodal, da je bilo kar nekaj vabil, da prestopi v drugo stranko oz. poslansko skupino.

Vendar je Rezman hkrati zatrdil, da po lastni volji ne bo menjal poslanske skupine. Prav tako ne pride v poštev prestop v drugo stranko, navsezadnje tudi sedaj ni član nobene stranke, je dodal.

Doslej je izvajal svoj predvolilni program in obljube, zato jih ne bo kršil, "ker komu niso povšeči", je zatrdil Rezman. Kot je dodal, bo napisal knjigo o tem, kaj se je zgodilo, prav tako pa bo v knjigi tudi "nekaj podobnih primerov in zgodb iz preteklosti".

"Napisana bo, možno pa da ne bo objavljena," je poudaril, a dodal, da je to odvisno od tega, kako bo ravnala stranka. V primeru, da bodo napadi nanj prenehali, bo knjigo objavil šele po koncu sedanjega mandata, je dejal.

Po Rezmanovem mnenju so zadnji zapleti v DeSUS razprava o demokraciji. To razpravo pa je po njegovem treba dvigniti na intelektualno raven. Dodal je, da so minili časi demokratičnega centralizma v slogu zveze komunistov, ko si lahko povedal svoje mnenje le v zaprtem krogu v stranki, "potem pa si moral molčati".

Pojasnil je, da sedaj v DeSUS tečejo postopki za izrekanje negostoljubja. "Ugotovili so, da to, kar so sprožili, nima nobene zakonske osnove, zato so preformulirali dikcijo svojih izjav," je poudaril poslanec DeSUS in dodal, da mu sedaj svetujejo, naj bi sam odšel iz poslanske skupine.

V stranki se je vedno počutil precej nelagodno, je povedal Rezman. Obenem je zatrdil, da je v poslanski skupini vedno zagotavljal podporo večinskim sklepom, "razen ko je to šlo na račun mojega osebnega nelagodja. V bodoče se bom počutil tako kot doslej".

Obenem se je vprašal, kako se počutijo tisti, ki ga želijo izgnati brez razloga. "Zakaj bi se pustil terorizirati na tak način," se je še vprašal.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je zatrdil, da se ne bo - v primeru, da bosta izvršni odbor in svet DeSUS v sredo sprejela sklep o izključitvi Rezmana iz poslanske skupine - v poslanski skupini nič spremenilo in bo Rezmanovo delo teklo kot doslej.

Zavrnil je tudi trditve predsednika DeSUS Karla Erjavca, da Rezman po izključitvi ne bo imel več ne tehnične podpore ne dostopa do dokumentov in do listin stranke DeSUS. "O tem odloča vodja poslanske skupine," je dodal.

Obenem je napovedal, da bo na seji sveta predlagal, da umaknejo razpravo o Rezmanu in namesto tega razpravljajo o uresničevanju programa stranke in koalicijskega sporazuma. Žnidaršič je tudi zatrdil, da je poslanska skupina neodvisna od stranke in da stranke ne sme posegati v poslansko skupino. To lahko stranki po njegovih besedah povzroči morebitno škodo na naslednjih volitvah.

Če bo pretehtal razum, sklep o izključitvi Rezmana ne more biti izglasovan, je dejal Žnidaršič in dodal, da ima stranka samo eno možnost, in sicer, da stori vse, da poslanski skupini, ki v DZ brani program stranke, pomaga pri njenem delu. V primeru, da bo stranka "napadala poslansko skupino oz. posameznega poslanca, pa bo sama zapravila to možnost," je opozoril vodja PS.

Po Žnidaršičevih besedah je Rezman eden najbolj delavnih poslancev v njihovi poslanski skupini, zato "bi ga izjemno pogrešali". Kot je zatrdil, so se poslanski kolegi na sestanku danes zjutraj strinjali, da Rezman ostane v poslanski skupini. Rezman je, tako Žnidaršič, storil več za uresničevanje programa stranke kot stranka sama.

V vladi, tako v sedanjem kot prejšnjem mandatu, so predstavniki DeSUS odpovedali, je prepričan vodja poslanske skupine, ki tudi meni, da je potem "stvari reševala poslanska skupina". Prav tako še vedno vztraja, da je bil postopek izbire Gjerkeša za kandidata za novega ministra nedemokratičen in v nasprotju s statutom stranke.

Kot pravi Žnidaršič, je iz medijev, izjav premiera in predsednika DeSUS, izjav udeležencev vrha koalicije ter zapisnika strankine kadrovske komisije jasno, da je dobil premier predlog za Gjerkeša 13. oktobra, torej dan pred zasedanjem kadrovske komisije, ki naj bi po statutu izbral kandidata. Dodal je še, da ni res, da je Erjavec na vrhu koalicije 13. oktobra predstavil poleg Gjerkeša tudi druge kandidate stranke.

Vodja poslanske skupine je prepričan, da bi morala stranka priznati napako in se dogovoriti, da takšnih napak ne bo več. "Ponujam roko sprave, če se dogovorimo, da vrh stranke ne bo več ravnal tako," je še dejal vodja poslanske skupine.