palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rezman ne podpira Gjerkeša

Deli na:

Kandidat za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš "zame ni bil dovolj prepričljiv, zato se bom vzdržal glasovanja v DZ", je v izjavi za medije povedal poslanec DeSUS Vili Rezman. Prepričan je, da je Gjerkeš politično in tudi sicer neizkušen, strokovne usposobljenosti pa mu ne oporeka.

Kandidat za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš "zame ni bil dovolj prepričljiv, zato se bom vzdržal glasovanja v DZ", je v izjavi za medije povedal poslanec DeSUS Vili Rezman. Prepričan je, da je Gjerkeš politično in tudi sicer neizkušen, strokovne usposobljenosti pa mu ne oporeka.

IO DeSUS je danes razpravljal o kandidatu za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henriku Gjerkešu, ki je ob tej priložnosti predstavil svoj pogled na razvoj tega resorja. Kot je dejal Gjerkeš, je dobil podporo. Razprava pa je bila po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca burna zaradi nekaterih pomislekov v delu poslanske skupine.

Kot je namreč pojasnil Erjavec, je bila razprava na strankinem izvršnem odboru (IO) "burna zaradi nekaterih izjav enega nečlana stranke in vodje poslanske skupine".

Gre za Vilija Rezmana, ki je v javnosti že predstavil razloge, zaradi katerih Gjerkeša ne bo podprl, in vodjo strankine poslanske skupine Franca Žnidaršiča, ki je Erjavcu očital nedemokratičnost postopka glede Gjerkeševe kandidature. Postopek po njegovem ni potekal tako, kot bi moral, glede kandidata pa nima pripomb, je povedal novinarjem. O tem, kako bo s podporo v celotni poslanski skupini, pa naj bi na poslanski skupini govorili v torek.

Očitke o nedemokratičnosti postopka Erjavec zavrača in poudarja, da je postopek potekal v skladu s statutom stranke DeSUS. Gjerkeš je bil po njegovih besedah na kadrovski komisiji potrjen in predlagan izvršnemu odboru kot kandidat za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Kadrovska komisija pa je vse kandidature obravnavala in kot najprimernejšega kandidata ocenila Gjerkeša, preden je sam kandidata predstavil predsedniku vlade Borutu Pahorju.

Erjavec tako pričakuje, da bodo "poslanci polno glasovali za kandidata, če bo uspešno opravil zaslišanje na pristojnem parlamentarnem odboru". Kot pa je povedal, je strankin poslanec Rezman, ki sicer ni član DeSUS, že napovedal, da se bo vzdržal, "kar bo nenavadno glede na to, da bodo ostale tri koalicijske stranke to kandidaturo podprle". Rezmanove odločitve Erjavec ne razume, a dodaja, da se "pač vsak odloča po svoji vesti".

Kot je v javnosti že pojasnil Rezman, kandidat za novega ministra zanj "ni bil dovolj prepričljiv". Prepričan je, da je Gjerkeš politično in tudi sicer neizkušen, strokovne usposobljenosti pa mu ne oporeka. Poleg tega ima Rezman tudi sicer pomisleke v zvezi s kadrovsko politiko DeSUS. Ne zdi se mu toliko pomembno, da se "kandidat za ministra najde znotraj DeSUS, pač pa je bistveno, da se najde dober kandidat".

Erjavec je po drugi strani znova poudaril, da ima Gjerkeš vse reference, je doktor znanosti in prihaja iz okolja, kjer je največ problemov. "Prepričan sem, da bo vrnil zaupanje vsem, ki od njega pričakujejo, da bo kvalitetno opravljal svoje delo na tem zelo zahtevnem resorju," je dejal.

Gjerkeš pomislekov, ki so bili izrečeni glede njegove kandidature, ni želel komentirati. Za zdaj pa tudi ni bilo mogoče dobiti pojasnil, kakšni so njegovi pogledi na posamezna vprašanja s področja, ki ga bo vodil, če bo v DZ dobil ustrezno podporo.

Še en poslanec DeSUS Vasja Klavora je današnjo predstavitev ocenil kot prepričljivo in ugotavljal, da brez tega, da je včasih izrečena tudi kakšna kritična beseda, ne gre. Sam je s kandidatom zadovoljen in ga bo podprl.