mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Revizija v Istrabenzu

Deli na:

Društvo Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) v nasprotnem predlogu k sklicu skupščine Istrabenza predlaga umik točke o dokapitalizaciji z izločitvijo prednostnih pravic obstoječih delničarjev. Društvo tudi predlaga, da se na dnevni red uvrsti točko o imenovanju posebnega revizorja, ki bi preveril vodenje družbe v zadnjih petih letih.

Društvo Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) v nasprotnem predlogu k sklicu skupščine Istrabenza predlaga umik točke o dokapitalizaciji z izločitvijo prednostnih pravic obstoječih delničarjev. Društvo tudi predlaga, da se na dnevni red uvrsti točko o imenovanju posebnega revizorja, ki bi preveril vodenje družbe v zadnjih petih letih.

Kot pojasnjujejo v MDS, bi dokapitalizacijo z izključitvijo prednostnih pravic podprli, če bi se upniki dogovorili za prostovoljno poravnavo. "V trenutku prisilne poravnave ni nobenega razloga, da si obstoječi delničarji ne bi zagotovili predkupne pravice," poudarja predsednik MDS Rajko Stankovič.

V primeru, da bi bila dokapitalizacija potrebna, naj nadzorni svet in uprava točko spremenita tako, da bo dokapitalizacija odprta s prednostno pravico do vplačila novih delnic s strani obstoječih delničarjev, še predlagajo v MDS.

Glede poslov, ki naj bi jih preveril posebni revizor, pa v MDS menijo, da bi moral med drugim preveriti "posle povečanja ali zmanjšanja osnovnega kapitala v zadnjih petih letih". "Naj spomnimo, da so ti postopki družbi Istrabenz povzročili nepopravljivo škodo in jo pripeljali v insolventnost," so zapisali v obrazložitvi.

Na zadnji junijski skupščini je MDS zastopal 1,2 odstotka kapitala Istrabenza, trenutno pa ne zastopa pet odstotkov kapital, ki bi jim omogočal, da zahtevajo uvrstitev teh predlogov na skupščino.

V MDS še predlagajo, da naj poslovodstvo na podlagi dosedanjih že obstoječih ugotovitev ter ugotovitev, ki jih bo prinesla revizija, v šestih mesecih od dneva skupščine vloži odškodninski tožbi zoper nekdanjega predsednika uprave Igorja Bavčarja in nekdanjega predsednika nadzornega sveta Janka Kosmino, za povrnitev povzročene škode.

V času Bavčarjevega vodenja Istrabenza je, kot navajajo v MDS, v Istrabenzu namreč "prišlo do očitne kršitve in opustitve dolžnosti ravnanja v skladu z načelom vestnega in skrbnega gospodarstvenika, saj je Bavčar zaradi skritega lastništva in tihega lastniškega obvladovanja družbe povzročil pojav očitnega nasprotovanja interesov".

Bavčar je, kot v obrazložitvi še pišejo v MDS, "sprejemal odločitve, ki niso bile v interesu družbe in delničarjev, temveč zgolj v interesu njega samega kot obvladujočega lastnika".

Zahtevo, naj za povzročeno poslovno in premoženjsko škodo kazensko odgovarja tudi Kosmina, pa v MDS utemeljujejo s tem, da v času Bavčarjevega vodenja Istrabenza kot predsednik nadzornega sveta ni izvedel vseh potrebnih aktivnosti nadzora in je zato za škodo solidarno odgovoren.

Kosmina je za STA pojasnil, da s predlogom MDS o vložitvi odškodninske tožbe ni seznanjen, vendar ga ne skrbi. "Delal sem v skladu z interesi delničarjev, čeprav na žalost neuspešno," je zatrdil Kosmina.

Na očitke MDS, da ni dovolj dobro nadziral delo uprave, pa je Kosmina dejal, da je vloga predsednika nadzornega sveta ta, da vodi in sklicuje seje, njegova odgovornost pa je enaka odgovornosti drugih članov nadzornega sveta.

Zahtevo za ugotavljanje morebitne odškodninske odgovornosti tedanje uprave in nadzornega sveta je društvo MDS podalo že na skupščini junija letos.

Istrabenz je za 9. februar 2010 sklical skupščino družbe, na kateri bodo delničarji odločali o dokapitalizaciji v višini 5,2 milijona evrov. Nove delnice bodo ponudili izključno Petrolu, ki v Istrabenzu obvladuje približno tretjinski lastniški delež.