benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Revizija Boška Šrota

Deli na:

Pivovarna Laško je objavila poročilo o ugotovitvah posebne revizije vodenja posameznih poslov v času, ko je bil tam direktor padli tajkun Boško Šrot. Objavljamo zaključne ugotovitve in celotno revizijsko poročilo.

Pivovarna Laško je objavila poročilo o ugotovitvah posebne revizije vodenja posameznih poslov v času, ko je bil tam direktor padli tajkun Boško Šrot. Objavljamo zaključne ugotovitve in celotno revizijsko poročilo.

POVZETEK REVIZORJEV

Skupna značilnost vseh pregledanih poslov je, da niso bili poslovno potrebni za opravljanje poslovne dejavnosti Pivovarne Laško, d.d. in obravnavanih odvisnih družb. Poslovodstva odvisnih družb so navedla, da so bili vsi obravnavani posli odvisnih družb narejeni na podlagi navodil poslovodstva obvladujoče družbe, to je g. Boška Šrota.

Navodila so bila podana ustno in o njih ni uradnih zapisnikov. Poročila poslovodstev odvisnih družb in Pivovarne Laško d.d. o razmerjih z obvladujočo družbo po 545. členu ZGD so bila objavljena v poročilu Pivovarne Laško, d.d. o podatkih o poslovanju za obdobje januar – september 2009 z dne 24.11.2009. Pojasnjeno nam je bilo, da poslovodstva odvisnih družb v času sklepanja poslov, teh niso pojmovala za škodljive.

Za Skupino Pivovarno Laško je zaradi poslov nakupa delnic družbe Infond Holding d.d. s strani hčerinske družbe Fructal d.d. ter zaradi dajanja posojil družbam Center Naložbe, d.d. in Infond Holding, d.d. nedvomno nastala škoda zaradi padca tržne vrednosti delnic in plačilne nesposobnosti prejemnic posojil. Natančne višine škode v tem poročilu nismo ugotavljali ker to ni bil namen našega dela, neposredna škoda pa ustreza vsaj padcu knjigovodske vrednosti naložbe in danih posojil.



Predvidevamo, da je g. Boško Šrot, kot lastnik končne obvladujoče družbe Atka Prima d.o.o. zaradi svojega položaja kot direktor Pivovarne Laško d.d. lahko sprejemal poslovne odločitve, ki so predvsem koristile družbam, katerih solastnik je bil in ki jih je tudi posredno obvladoval, to je Center Naložbe, d.d. in Infond Holding, d.d., medtem ko obravnavani posli niso bili poslovno potrebni za Skupino Pivovarna Laško in niso prinašali koristi manjšinskim lastnikom Skupine Pivovarna Laško.

Pregledani posli po našem mnenju niso bili v zadostni meri vodeni v dobro družb in s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika. Ker gre za pravno vprašanje, na katerega bi morali odgovoriti pravni strokovnjaki, se v našem poročilu ne moremo in se ne opredeljujemo do tega, ali in kolikšni meri so za vodenje obravnavanih poslov pri odvisnih družbah odgovorna poslovodstva teh družb oziroma poslovodstvo obvladujoče družbe, ki je dajalo navodila za izvedbo poslov.

CELOTNO REVIZIJSKO POROČILO V PDF FORMATU