Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Referendum o malem delu in umazana kampanja

Deli na:

ŠOS in ZSSS prvi dan zbiranja podpisov za referendum o zakonu malem delu državljane pozivata, da pomagajo preprečiti uveljavitev zakona. Zbiranje podpisov koordinira gibanje za dostojno delo in socialno družbo. V ŠOS ocenjujejo, da bo 40.000 podpisov težko zbrati, a verjamejo, da jih bodo. Od ministrstva za delo pričakujejo "umazano kampanjo".

ŠOS in ZSSS prvi dan zbiranja podpisov za referendum o zakonu malem delu državljane pozivata, da pomagajo preprečiti uveljavitev zakona. Zbiranje podpisov koordinira gibanje za dostojno delo in socialno družbo. V ŠOS ocenjujejo, da bo 40.000 podpisov težko zbrati, a verjamejo, da jih bodo. Od ministrstva za delo pričakujejo "umazano kampanjo".

Malo delo v slovenski prostor prinaša amerikanizacijo trga dela, pospešilo bo zaposlovanje v negotovih oblikah dela, opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS).

V ŠOS so po besedah namestnika predsednice Roka Primožiča prepričani, da je malo delo korak stran od socialne države in je zato nesprejemljivo. Tako v ŠOS kot v ZSSS zagotavljajo, da bodo naredili vse za to, da zakon ne bo uveljavljen.

Pobudnikom referenduma, to je ŠOS, ter sindikatom pa je po besedah izvršnega sekretarja ZSSS Andreja Zorka skupno zlasti nasprotovanje zakonu v luči vse večje brezposelnosti mladih. Malo delo namreč tega problema ne rešuje, je opozoril.

Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo novembra lani prijavljenih okoli 16.000 mladih od 25 do 30 let, medtem ko jih je bilo novembra 2008 je bilo brezposelnih 9000. To je po besedah Zorka dokaz, da država namesto sprejemanja ukrepov v smeri spodbujanja zaposlovanja mladih sprejema malo delo. Mladi vstopajo na trg delovne sile med 27 in 30 letom starosti, z malim delom, ki uvaja "amerikanizacijo trga dela", pa bodo še kasneje, je prepričan Zorko.

Nasprotnike zakona je sicer združilo gibanje za dostojno delo in socialno družbo. Vodja gibanja Marko Funkl je poudaril, da morajo državljani, ki bodo oddali podpis za referendum o malem delu, slednje storiti na kateri koli upravni enoti. Podpis morajo nujno oddati tudi pri enem od pobudnikov referenduma.

Funkl ocenjuje, da bo potrebnih 40.000 podpisov težko zbrati, vendar verjame, da jih bodo. Denar za kampanjo gre zlasti iz ŠOS, po besedah Funkla pa bodo dobrodošle tudi donacije.

ŠOS in sindikati bodo vzporedno, od 6. januarja naprej, zbirali tudi podpise za referendum o pokojninski reformi, če jim tega ne bo preprečila sicer že napovedana ustavna presoja referenduma.

Za namestnika predsednice ŠOS Primožiča so očitki, da gre ŠOS pri nasprotovanju zakonu za lastne interese, neumnost. Res je, da bodo z zakonom dobili manj denarja, toda to je po njegovih besedah majhna stvar proti vsem slabostim, ki jih zakon prinaša. Nad takimi "natolcevanji" je zato ogorčen, čeprav od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pričakuje "umazano kampanjo".

Tudi Zorko ocenjuje, da so takšni očitki le posledica tega, da ministrstvu zmanjkuje argumentov za to, da je zakon dober.